- Reklama -

Vladimir Tarasenko: když jeden gól nestačí…

- Reklama -

Loni to byl Alexander Steen, letos ničí defenzívu soupeřů jeho o sedm let mladší spoluhráč. Posledně se o tom přesvědčili i obhájci Stanley Cupu z Los Angeles, kteří na ledě Bluesmanů prohráli 2:5. Ještě v polovině utkání sice vedli o dvě branky, ale pak začal úřadovat Vladimir Tarasenko. Ve 33. minutě vstřelil první branku svého týmu, v závěrečném dějství pak dokonal hattrick.
„Něco vám o něm řeknu – když se jednou trefí, pak dostane jeho hra úplně jinou úroveň. Právě to jsme viděli ve třetí třetině,“ řekl trenér Ken Hitchcock o výkonu svého svěřence v úterním střetnutí. Díky dalšímu galapředstavení zdolal Tarasenko hranici 20 gólů a v tabulce střelců stíhá vedoucího Tylera Seguina z Dallasu.
Rodák z Jaroslavle si připsal již druhý hattrick a počtvrté se letos trefil v jednom zápase více jak jednou. „V tabulce jsme vysoko a to je hlavní. Střílet góly je hezké, ale když se týmu nedaří…,“ poznamenal skromně ruský útočník.


„Jeho výkony jdou neuvěřitelně nahoru. Lze to sledovat zápas od zápasu. Nastřílet 20 branek ještě před začátkem Vánoc – to je něco výjimečného. Ale je to především odměna za jeho pracovitost a poctivý trénink. Na jeho hru se krásně kouká, co vám budu povídat,“ ocenil svého spoluhráče útočník Steve Ott.
Bluesmani vyhráli pět zápasů po sobě, čímž vyrovnali svoji druhou nejdelší vítěznou sérii v letošním ročníku. Jejich úspěch koresponduje s formou nejproduktivnějšího hráče týmu. Tarasenko bodoval v šesti zápasech v řadě a celkově si připsal šest branek a čtyři asistence.
Třiadvacetiletý útočník se proti LA Kings poprvé prosadil ve 33. minutě. Byl to právě Ott, který mu nahrál do jízdy a Tarasenko přesnou trefou do levého horního růžku branky poprvé rozradostnil domácí fanoušky. „Nejprve musím ocenit Ottera za výborný pas. Co se Vlada týče, má tak neuvěřitelně nebezpečnou střelu, že mi nezbývá, než smeknout pomyslný klobouk,“ řekl David Backes.
Ale aby jej mohli smeknout i diváci v The Scottrade Center, na to si museli počkat do třetího dějství. Druhý gól Blues sice nenesl Tarasenkovo jméno, ale ruský forvard měl na něm lví podíl. Na začátku 52. minuty, když měl jeho tým výhodu přesilovky, protančil mladý útočník kolem obránce Robyna Regehra, kterému nezbývalo nic jiného, než poslat soupeře k ledu nedovoleným způsobem.
V následné dvojnásobné početní výhodě se prosadil Jaden Schwartz a jedním z jeho nahrávačů byl i Tarasenko. „Vlad se krásně prosmýkl kolem jejich beka a ten ho fauloval. Když chytnete takovou fazónu, kterou on momentálně oplývá, pak je těžké zastavit hráče čistým způsobem,“ řekl Ott.
Svojí šikovností zařídil letos Tarasenko svému týmu již 15 přesilovek, což je čtvrté nejvyšší číslo v lize. V tomto ohledu drží prvenství Nazem Kadri (Toronto), který se stal obětí 17 menších trestů. „Snažíte se ho trefit a než se nadějete, už je za vámi. Pak ho můžete zastavit jedině nedovoleným způsobem. I na puku je velmi rychlý, navíc dokáže výborně klamat tělem,“ řekl Backes.
A Robyna Regehra mrzel tento faul hned dvojnásob. Čtyři vteřiny před vypršením jeho trestu udeřil Tarasenko znovu, když po přihrávce Alexe Pietrangela zavěsil k levé tyči Quickovy brány.
„Zkoušíme to při trénincích a jsem rád, že nám to vyšlo i v zápase,“ řekl ruský forvard, jehož druhá branka v zápase byla nakonec i vítězná. I v tomto ohledu patří k lídrům NHL, více rozhodujících tref si připsal pouze Patrick Kane.


Jen 50 vteřin po předčasném vypršení Regehrova trestu dokonal dílo zkázy švédský útočník Alexander Steen. Bluesmani se trefili třikrát v průběhu dvou a půl minuty a dokonale tak otočili průběh zápasů. Na jeho konci čekala na Tarasenka ještě zasloužená odměna, když trefou do prázdné klece Kings dokonal hattrick a zvrátil tak poslední šanci hostů, jak ještě zdramatizovat utkání při hře bez brankáře.
„Jsme velmi vděční za to, že je součástí našeho týmu. Už teď je z něj ligová superstar a navíc se bude stále zlepšovat. Konečně dostal příležitost ukázat světu, co doopravdy umí,“ ocenil svého spoluhráče brankář Jake Allen.
„Na oslavy není čas. Musíme pokračovat v dobře načaté práci,“ dodal Tarasenko.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -