- Reklama -

Vrátí se Ilja Kovalčuk do NHL?

- Reklama -

Podle důvěryhodných zdrojů finského webu Iltalehti.fi má ruský útočník Ilja Kovalčuk zájem o návrat do nejvyšší zámořské hokejové soutěže. Hráč už měl o svém přání vrátit se v sezóně 2016-2017 do NHL údajně informovat svůj současný klub SKA Petrohrad, kterému se v roce 2013 upsal na čtyři roky.
Nicméně návrat jedničky draftu z roku 2001 zpět pod křídla NHL zřejmě nebude tak jednoduchý. Vzhledem k dobrovolnému a v médiích hodně propíranému zrušení smlouvy a odchodu z New Jersey (r. 2013) by podle regulí soutěže musel dostat zelenou od všech klubů NHL nebo počkat až na sezónu 2018-2019.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Odchovanec HC Spartak Moskva podepsal v roce 2010 s Devils lukrativní patnáctiletou smlouvu s platem sto milionů dolarů, ale už po třech letech doslova šokoval hokejový svět, když se rozhodl své angažmá v New Jersey ukončit a vrátit se do Ruska, kde se obratem dohodl s Petrohradem.
V pásmu spekulací stále zůstává, zda tím hlavním důvodem byla ještě lepší finanční nabídka bohatého ruského celku nebo Kovalčukova touha zahrát si na olympijských hrách v Soči.
Zdá se ale, že peníze hrají podstatnou roli v současné situaci, kdy rubl klesá pod tíhou ekonomických sankcí USA a Evropské unie, což nejen snižuje reálnou hodnotu Kovalčukovy smlouvy, ale také negativně ovlivňuje finanční možnosti petrohradského klubu, jenž by si v případě nedostatečné solventnosti nemohl tak drahého hráče dovolit.
Pokud Kovalčuk počká až do konce sezóny 2018-2019, mohl by se do NHL vrátit jako volný hráč bez omezení. Navíc se rýsuje ještě jedno řešení, díky kterému by ruský talent měl šanci oblékat dres elitní ligy už v sezóně 2016-2017.
Podmínkou je, aby hráč nepůsobil celý kalendářní rok v profesionální lize a v následujícím období může nastoupit pouze za tým, který opustil. Pro Kovalčuka by roční hokejová přestávka zřejmě neznamenala příliš zásadní ztrátu vyjednávací pozice. Jeho schopnosti a zkušenosti by i po delší pauze zřejmě rád využil nejeden tým NHL.
Na to, zda se tentokrát opravdu schyluje ke Kovalčukovu návratu do NHL, nebo se jedná jen o další mediální bouři ve sklenici vody, si budeme muset nějakou dobu počkat. Podobných zpráv o plánech hvězdného útočníka už hokejovými servery v minulosti proběhlo několik, ale žádná se neukázala jako pravdivá.
Kovalčuk působil v NHL jedenáct sezón, z toho poslední čtyři strávil v New Jersey. V základní části soutěže odehrál 816 zápasů, ve kterých nasbíral 816 bodů za 417 gólů a 399 asistencí. Dalších 11 branek a 16 přihrávek zaznamenal ve 32 zápasech play off. V sezóně 2001-2002 získal v dresu Atlanty Trashers ocenění pro nováčka roku, v r.2004 obdržel jako nejlepší střelec NHL Maurice Richard Trophy a ve stejném období také Charlamovovu trofej udílenou nejlepšímu ruskému hráči soutěže.
Titulní foto: clyde / flickr.com

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -