- Reklama -

Dale Hawerchuk má ve Winnipegu sochu

- Reklama -

V klubu, jehož dres v minulosti oblékali takoví velikáni jako Teemu Selänne nebo ještě dříve Bobby Hull, je všeobecně považován za největší legendu a miláčka fanoušků. Před dvěma lety podlehl Dale Hawerchuk rakovině žaludku. Sympatickému Kanaďanovi bylo pouhých 57 let. Včera se bývalý vynikající útočník a dlouholetý kapitán Jets dočkal velké pocty.

Na náměstí True North Square, které se rozprostírá na rohu ulic Honourary Dale Hawerchuk Way a Hargrave Street, mu byla odhalena bronzová socha. „Přál bych si, aby u toho mohl být. Aby viděl, jak ho zdejší komunita zbožňuje. To je na tom to smutné,“ prohlásil výkonný ředitel Jets, Mark Chipman. „Bylo mi velkou ctí, že jsem mohl být u vzniku této úžasné sochy,“ dodal.

Poté, co s juniorským týmem Cornwall Royals vyhrál dvakrát za sebou prestižní Memorial Cup, udělali Jets z torontského rodáka v roce 1981 jedničku draftu. V pouhých osmnácti letech na mladíka naložili ohromnou odpovědnost, měl táhnout podprůměrný tým. Výsledek? Stobodová nováčkovská sezóna a Calder Trophy. Byl nejmladším hráčem v historii NHL, který nasbíral v sezóně sto bodů (jeho rekord překonal až v roce 2006 Sidney Crosby).


Stovku později překonal ještě pětkrát. Tři roky od draftu ho zvolili kapitánem. Ve Winnipegu nakonec strávil devět sezón, dalších pět přidal v Buffalu. Na konci kariéry se krátce mihl také v dresu St. Louis a Philadelphie. Končil v roce 1997.

- Reklama -

V NHL odehrál 1 188 utkání, ve kterých nasbíral 1 409 bodů a nasázel přes 500 branek. S kanadskou reprezentací dvakrát vyhrál Kanadský pohár (1987, 1991), ve sbírce má také několik medailí z mistrovství světa, medaili z juniorského šampionátu a už zmiňované triumfy v Memorial Cupu.

„Všechny nás inspiroval, abychom byli lepšími lidmi. Dnes si všichni připomínáte Dalea. Naše rodina si zase navždy bude připomínat vás, jeho fanoušky. Nyní je zpátky doma,“ prohlásila směrem k přítomným hostům vdova po zesnulém hráči, Crystal.

„Celý ceremoniál byl hodně emotivní. Když jsem viděl, jak velká ta socha je, a jakou pozornost věnovali každému detailu, neměl jsem slov. Jsem nesmírně hrdý. Je úžasné, že přišlo tolik lidí,“ děkoval Hawerchukův syn Eric.

„Byl to výjimečný hráč a výjimečný člověk. A miloval tohle město,“ řekl Scott Arniel, dlouholetý Hawerchukův přítel, který dnes působí v organizaci Jets jako trenér.

Mark Scheifele je tahounem současných Jets a pod Hawerchukem odehrál tři sezóny v juniorce za Barrie Colts. „Nikdy jsem neměl lepšího kouče. Takových jako on je málo. Každému hráči se maximálně věnoval, ať jste byl kluk z první lajny nebo ze čtvrté. Hodně mě toho naučil, o hokeji, o škole, o rodině. Je úžasné, že teď budu každý den chodit kolem této sochy a vždy si na něj vzpomenu,“ řekl Scheifele.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -