- Reklama -

Kemp bych mohl stihnout, věří Ladislav Šmíd

- Reklama -

Když schytal v polovině prosince úder do krku od pittsburghského Simona Desprese, pořádně mu zatrnulo. Se stejným zraněním laboroval Ladislav Šmíd už o pět roků dříve a musel na operaci. Tentokrát byly počáteční prognózy optimističtější, ale lékařskému zákroku se obránce Plamenů nakonec stejně nevyhnul.
„Když jsem s tím prvně přišel v Calgary za doktorem, řekl mi, že si zranění vyžádá asi měsíc odpočinku, a bylo tomu tak. Když jsem se ale vrátil v únoru na led, odehrál jsem jen dva zápasy a nelepšilo se to. Krk mě pořád bolel, takže jsem musel na další operaci,“ popisuje své soužení rodák z Frýdlantu.
„Po operaci mi řekli, že budu mimo devět měsíců. Nechci nic předpovídat, ale někdy kolem začátku kempu bych měl být v pořádku. Čtyři nebo pět týdnů už bruslím, ale je to náročné, protože jsem dlouho nehrál. Musím se vyhýbat všem nárazům.“
Kvůli dlouhodobému zranění přišel o možnost zahrát si v play off, což se mu v předchozím působišti v Edmontonu nikdy nepodařilo. V porovnání s tím, že mu možná hrozil i konec aktivní kariéry, to ale byla nicotná ztráta.
„Měl jsem strach, že neotočím krkem. Dvě operace během pěti let, na stejném místě páteře. Když vás otevřou, nikdy nevíte, jestli neobjeví ještě jiný problém,“ líčí Šmíd v rozhovoru pro Edmonton Journal. „Tentokrát jsem schytal ránu do zad, předtím to bylo zepředu.“
„Prvních pár měsíců po operaci jsem zažíval peklo, bolelo to o hodně víc než dřív. V zádech máte hodně svalů a já už taky nejsem nejmladší, táhne mi na třicet. Když je vám, řekněme, třiadvacet, je návrat do normálu snadnější,“ říká.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru


Při předchozím zranění se mu kvůli skřípnutému nervu přenášely bolesti i do levé paže. Liberecký odchovanec se domníval, že tehdejší operace vyřešila tento problém beze zbytku, ale nebylo tomu tak.
„Jak jsem se hýbal, kost tlačila na nerv, při každém hitu to pálilo. Nevyléčilo se to tak, jak doktoři předpokládali. Díky bohu byl teď zasažen stejný obratel a ne některý nad ním nebo pod ním, to by bylo horší. Lékaři mi sice neřekli, že další operace by mi ukončila kariéru, ale bylo by mnohem náročnější pokračovat v hraní.“
S přihlédnutím ke svému současnému zdravotnímu stavu Ladislav Šmíd doufá, že příští sezónu absolvuje bez problémů. Otázkou je, kde mu trenéři v nabité defenzívě Flames najdou místo.
„Nejsem si jistý, jaká bude moje role, ale doufám, že stejná jako dříve,“ říká na prahu druhé poloviny čtyřleté smlouvy za 14 miliónů dolarů. „Cítím, že ještě můžu něčím přispět.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -