- Reklama -

Chtěl se stát majitelem NY Islanders, nakonec skončil ve vězení. Nyní byl odsouzen na dalších 10 let za finanční podvody

- Reklama -

John Spano – jméno muže, který se rozhodl důkladně zmapovat americký vězeňský systém. Rodák z New York City byl tento čtvrtek odsouzen k deseti letům vězení poté, co se minulý měsíc přiznal k celkem 16 případům finančních podvodů. Za mříže putuje již potřetí za posledních 15 let. Tento notorický hříšník se přitom v polovině 90. let měl stát majoritním vlastníkem hokejového klubu NY Islanders.
Píše se říjen 1996 a dlouholetý majitel Ostrovanů John Pickett oznamuje světu, že vládu nad jeho klubem převezme v příštích měsících jistý zámožný obchodník z Texasu jménem John Spano. Má se stát spasitelem týmu, jehož zlaté časy z první poloviny 80. let už dávno odvál čas. Ostrované chyběli v play off v pěti z posledních osmi sezón a dokonce se hovoří o přesunu této organizace do jiné lokality – Atlanty, Houstonu nebo Nashvillu.
Spano, jehož majetek údajně činí 230 miliónů dolarů, a který je majitelem firmy zaměstnávající 6 000 lidí a mající konexe po celé planetě, to má všechno změnit. Pickettovi má postupně vyplatit 80 miliónů dolarů za odkup 90 procent vlastnických práv v NY Islanders, dalších 85 miliónů má pokrýt smlouvu na vysílací práva se společností SportsChannel New York, která každoročně přisype do klubové pokladny 13 miliónů USD. John Spano se později zaváže i k tomu, že odkoupí zbývajících 10 procent vlastnických práv.
Tehdy dvaatřicetiletému Američanovi poskytne půjčku ve výši 80 miliónů bostonská Fleet Bank, zbývající finanční obnos má doplatit z vlastní kapsy. Po pár měsících začíná prodej organizace drhnout. Spano opomíná splátky, kupříkladu na Pickettův účet přistane místo domluvených pěti miliónů jen pět tisíc dolarů. Dvaasedmdesátiletý Američan se proto obrací na ligového komisaře Garyho Bettmana.
Spano se mu musí vzdát kontroly nad klubem, dokud nebude celý spor vyřešen. Začíná mu šlapat na paty nejen tisk, ale i vyšetřovatelé z FBI.
Nakonec se ukáže, že se jedná o naprostý podvod. Spano lhal o svém majetku, firmě i vzdělání. Hodnota jeho jmění činila jen 5 miliónů dolarů. V jeho společnosti pracovalo pouze 22 zaměstnanců a její kapitál byl vyčíslen na 3 milióny USD.

V lednu 2000 byl Spano odsouzen za finanční podvody a příštích 71 měsíců měl strávit za mřížemi. Navíc měl vyplatit celkovou částku 11,9 miliónu jako náhradu škody bance, vlastníkům klubu a dalším osobám a společnostem, které do své zbojnické mise zapletl.
Na svobodu byl propuštěn v červnu 2004, ale už za půl roku znovu oblékal vězeňský mundůr. Řadě firem totiž nasliboval, že jim sežene zájemce o finanční půjčky. Peníze od zákazníků však inkasoval on sám. Byl odsouzen k dalším 51 měsícům odnětí svobody.
Do třetice všeho zlého si vyslechl rozsudek i tento čtvrtek. Co jej ke střetu se zákonem přivedlo tentokrát? Nuže, v roce 2011, kdy už měl Spano znovu status svobodného občana, získal práci coby řidič ve společnosti Image First Healthcare Laundry Specialists, operující na předměstí Clevelandu (stát Ohio). Brzy byl ale povýšen do funkce prodejce.
A tady se znovu projevila jeho povaha notorického hříšníka. Začal vytvářet falešné faktury za služby, které nebyly nikdy objednané ani provedené. Přišel si tak na necelých 70 tisíc dolarů.
John Spano stráví za mřížemi příštích 10 let a svým bývalým zaměstnavatelům je povinen vyplatit odškodné ve výši 75 tisíc USD. Tak tedy pokračuje neslavný příběh muže, který si to před 20 lety namířil do NHL.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -