- Reklama -

Cítíme, že to byl skvělý podpis, říká o Janu Ruttovi trenér Chicaga

- Reklama -

Na Čecha si v přípravném kempu Chicaga neobvykle věří. Jan Rutta přišel za moře se slušnou angličtinou, nemá problém se spoluhráči vtipkovat, zapojil do klubové „fantasy“ football ligy a k tomu všemu je velmi vyrovnaný psychicky. Bývalý chomutovský zadák totiž před třemi lety objevil výhody mentálního tréninku.
Nelétá v oblacích, když vyhraje, netrýzní se, když prohraje. Nepovedenými okamžiky na ledě se nenechává rozhodit, těmi povedenými se také nenechá ovlivnit. „Celou dobou se chci cítit stejně a zůstávám pozitivní,“ odkrývá svou filosofii Rutta.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V sedmadvaceti letech se pokouší prorazit v NHL. To je dost pozdě. Nikdy nebyl draftovaný. Nepřichází dokonce ani z žádné renomované evropské soutěže, nikdy nehrál KHL ani ve Švédsku nebo Finsku. Až dosud hrál jen českou Extraligu. Šance na proniknutí do nabitého kádru Blackhawks se mu nedávaly velké. On sám sny o NHL dávno nesnil.
„Byl jsem si jistý, že to už je za mnou,“ říká k možnostem proniknout do slavné ligy.
Všechno se změnilo v minulé sezóně, kdy v Chomutově nasbíral ve 46 zápasech 32 bodů (8+24). Tím se kvalifikoval do českého národního týmu pro mistrovství světa, kde zaujal několik pozorovatelů z NHL. Nakonec z toho byl jednoletý kontrakt s Chicagem.
„Je mi 27, připadám si pořád mladý, ale v současné NHL už jste docela starý. Nikdy ale nevíte, co se může přihodit. Byl jsem ve správný čas na správném místě,“ říká Rutta.
Embed from Getty Images
Je to vzácná komodita. Pravoruký obránce, to se v NHL cení. Do prvního týmu to však měl od začátku pořádně daleko. Klub podepsal před kempem na zkoušku dalšího praváka Codyho Fransona. Hodně lidí to vidělo tak, že přechod z Extraligy přímo do NHL nelze zvládnout. Že bude nutný aspoň nějaký pobyt ve farmářské American Hockey League.
Jenomže Rutta se hned v prvním utkání prosadil střelecky a skóroval. Ve druhém vyslal na bránu soupeře osm puků a trenér Joel Quenneville zhodnotil jeho hru jako „velmi dobrou“.
„Řekl bych, že záleží na hráči,“ říká k přechodu do NHL Rutta. „Když jsem postupoval z naší ligy do reprezentace, každý mi říkal, že to bude velký krok a nebyl. Nemyslím, že česká liga je špatná liga. Hráči světové úrovně tady nehrají, ale není špatná.“
Rutta zůstává klidný, sebevědomý a duchapřítomný na ledě i mimo led. „Věkem se lepšíte, jako láhev dobrého vína,“ říká trenér Chicaga s úsměvem. „Líbí se mi, jak se za krátkou dobu vyrovnal s hokejem na úrovni NHL. Právě teď cítíme, že to byl skvělý podpis. Může nám pomoct a odehrát v naší obranné třetině kvalitní minuty,“ doplňuje Quenneville.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -