- Reklama -

Čtvrtý v počtu výher. Fleury překonal Belfoura, na dosah má Luonga

- Reklama -

Hráči Golden Knights včera uspěli na ledě Stalpes Center, když domácí Kings s přehledem porazili v poměru 6:2. Obzvlášť cenné bylo tohle vítězství pro jejich gólmana. Marc-Andre Fleury si totiž připsal výhru číslo 485, čímž se osamostatnil na čtvrtém místě historického pořadí brankářů NHL.

Za sebou tak nechal Eda Belfoura (484) a doslova na dosah má dalšího velikána nedávné minulosti – Roberta Luonga. Dlouholetá opora Floridy a Vancouveru nastřádala v kariéře 489 výher. Rodákovi z Quebeku tedy chybí pouhé čtyři vítězné duely, aby Luonga vyrovnal, a pět výher, aby ho překonal. Stihne to ještě do konce základní části? To sice nevíme, ale je prakticky jisté, že je jen otázkou času, kdy uvidíme „Flowera“ v elitní trojce.

Před ním tak zůstanou jen nedostižný Martin Brodeur (691) a Patrick Roy (551). Shodou okolností, oba byli jeho velkými vzory. Druhého jmenovaného by Fleury teoreticky mohl dostihnout, ale bude to mít hodně těžké. Chytá sice letos výtečně, ale přece jen je mu už šestatřicet let.

Což o to, chytá v silném týmu, výhry by mu naskakovat mohly slušným tempem, ale o brankoviště se dělí s podobně kvalitním Robinem Lehnerem. Na to, že by ještě někdy za sezónu nastřádal třeba 60 startů a 40 výher, může nejspíš zapomenout.

- Reklama -

Na těch 66 výher, které mu na Roye schází, by pravděpodobně potřeboval chytat ještě tři sezóny, a navíc mu musí držet zdraví. Letos má bilanci 19 výher a 10 porážek, úspěšnost zásahů 92, 5 % a průměrně inkasuje 2,09 branky na zápas. To jsou vynikající čísla.

„Je to pro mne pocta. Měl jsem štěstí, že jsem v kariéře chytal v opravdu silných týmech a měl výtečné spoluhráče. Jsem velmi šťastný, že jsem dnes tam, kde jsem. Věděl jsem, že jednou ta výhra přijde, a dnes do sebe všechno zapadlo,“ prohlásil po utkání milovník rybaření a vodních sportů. „Eddieho jsem rád sledoval a velmi ho respektuju. Jsem poctěn, že jsem jeho výkon překonal,“ dodal.

Fleuryho draftoval v roce 2003 Pittsburgh jako celkovou jedničku, s Tučňáky pak celkem třikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup (2009, 2016, 2017). Povede se mu to počtvrté s Vegas? A dožene v počtu výher Patricka Roye? To ukáže až budoucnost. Místo v Hokejové síni slávy by jej každopádně nemělo minout.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -