- Reklama -

Další těsný zápas vyhrálo Chicago, finále je srovnané

- Reklama -

Všechny dosavadní finálové zápasy skončily jednogólovým rozdílem, ani čtvrté utkání nebylo výjimkou. Po výhře Jestřábů v poměru 2:1 se začíná zase „od nuly“, jen k celkovému úspěchu už stačí dosáhnout pouze dvou vítězství. Série pokračuje v sobotu v Tampě, do Chicaga se vrátí v pondělí.
„Mezi vítězstvím a porážkou je hodně tenká hranice. Dneska to, stejně jako v mnoha předchozích utkáních, mohlo skončit opačně,“ lituje obránce Lightning Anton Stralman. „Potkaly se dva dobré týmy předvádějící dobrý hokej, šance byly na obou stranách. Byl to jeden z těch zápasů, který se nevyvine ve váš prospěch, ale jinak bych na něm nenašel nic špatného.“
Před minulým zápasem se hodně řešilo, zda se do klece Blesků postaví ne zcela zdravý Ben Bishop, poté debaty trochu utichly. Z tábora Lightning neunikla jediná informace, jejich brankářská jednička dokonce absolvovala ještě dopolední rozbruslení, ale večer nebyla ani na střídačce. Mezi tyče zamířil Andrej Vasilevskij, záda mu kryl Kristers Gudlevskis. Vasilevskij, který za půldruhého měsíce oslaví 21. narozeniny, se stal čtvrtým nejmladším gólmanem v ligové historii, který odchytal finálový zápas jako zahajující.

„Kdyby mi před utkáním někdo řekl, že Andrej půjde do akce a pustí jen dva góly, bral bych to jako sakra dobře odvedenou práci,“ utěšuje svého svěřence kouč Jon Cooper. „Ukázal, že umí chytat. Od dvacetiletého kluka je to velký výkon.“
V úvodu zápasu jako by se Blackhawks rozhodli nezkušeného Rusa šetřit. V prvním dějství na něho vyslali pouze dvě střely, až ve druhé třetině přitvrdili. A ve 27. minutě už mu dali pocítit sílu své ofenzívy. Marián Hossa nahodil na bránu, Patrick Sharp byl u skákajícího puku dřív než hostující obránci a Jonathan Toews doklepával do poloodkryté klece. Kapitán Jestřábů se ve finále trefil poprvé.
„Velcí kluci chtějí vždycky cítit tlak na svých bedrech. Chtějí být rozdílovými hráči,“ rozpovídá se Sharp. „Myslím, že díky tomu jsme úspěšným týmem, naše hvězdy milují tyhle situace.“
Do kabin se ovšem šlo za vyrovnaného stavu. Problém Chicaga s udržením vedení jsme na našich stránkách rozebírali v samostatném článku, pětiminutový interval mezi vstřeleným a inkasovaným gólem je z tohoto pohledu velice slušný výkon. V čase 31:47 našla rychlá Filppulova přihrávka od zadního mantinelu volného Alexe Killorna a Corey Crawford se ani nestačil vrátit k pravé tyči.
Při pozápasovém účtování ho to nemuselo mrzet, několika kvalitními zákroky v posledních minutách ukázal, že Jestřábi se na něho mohou spolehnout. Domácí tým byl v závěru pod tlakem z jediného důvodu – Tampa ve snaze o vyrovnání zkoušela power play. Musela, protože ve 47. minutě znovu naklonil misky vah ve prospěch mužů v červeném Brandon Saad.
Vasilevskij jeho výpad z levé strany ještě přibrzdil, ale vyražený kotouč se znovu dostal k útočníkovi Chicaga a ten už napodruhé uspěl.
„Měl jsem docela štěstí,“ komentoval Saad vítěznou trefu. „Viděl jsem volný prostor, tak jsem se snažil natlačit do brankoviště a vyvolat tam nějaký chaos. Jejich brankář to dobře vyrazil, puk se mi  motal mezi nohama, nakonec jsem ho dostal na hokejku. Snažil jsem se vystřelil a trefil ho mezi betony.“

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -