- Reklama -

Další trenérská hádanka rozluštěna, do Buffala jde Bylsma

- Reklama -

Lov na Mikea Babcocka jim nevyšel, ale další velká trenérská ryba v síti Sabres nakonec skončila. Po dvoudenních jednáních s majiteli klubu Pegulovými a generálním manažerem Timem Murraym kývl na nabídku Buffala bývalý kouč Pittsburghu Dan Bylsma.
„Má vysokou úspěšnost, hodně výher v krátkém čase, a umí s hráči komunikovat,“ vypočítává přednosti svého nového podřízeného Murray. „Budeme mít mladý tým a potřebujeme někoho, kdo umí učit a komunikovat. Nestačí někomu říct, co má dělat, je třeba také vysvětlit proč.“
Když v únoru 2009 přebíral Penguins po propuštěném Michelu Therrienovi, dostal do rukou mužstvo ve fázi přestavby. O rok dříve sice postoupilo do finále Stanleyova poháru, ale ve čtyřech z předchozích pěti sezón si play off vůbec nezahrálo. Bylsma po čtyřech měsících ve funkci zvedl nad hlavu slavnou trofej.
Současné Buffalo je na tom podobně, do skupiny postupujících proklouzlo v posledních osmi letech pouze dvakrát a v obou případech se loučilo hned po prvním kole.
„Jsem tu, abych nastolil vítěznou kulturu a vystavěl vítězný tým. Tohle mužstvo má před sebou zářivou budoucnost. Je tu hodně výborných mladých hokejistů a další jsou na cestě, fanoušci jsou oddaní hokeji…“ říká 44letý muž.
Ze 401 střetnutí odehraných v základní části pod jeho vedením zaznamenali Tučňáci 252 výher a 536 bodů. Ve vyřazovací fázi už to tak slavné nebylo, kromě mistrovského premiérového ročníku se Bylsmovi svěřenci dostali už jen jednou do konferenčního finále. Držitel Adamsovy trofeje z před čtyř let rozhodně netvrdí, že má patent na úspěch.
„Myslím, že se nedá určit časový horizont, kdy jsou Sabres schopní dosáhnout úspěchu. Během současného procesu vývoje se snažíme zlepšovat každým dnem, kdy se postavíme na led. Jako klub chceme vypadat lépe dokonce ještě před tím, než na kluziště vyjedeme.“
Dan Bylsma je sedmnáctým hlavním trenérem v historii Šavlí. S organizací byl krátce spjatý už v době své aktivní kariéry, v sezóně 1992-93 odehrál dva zápasy na farmě Sabres v Rochesteru.
Foto: West Point – U.S. Military Academy

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -