- Reklama -

David Levin se může stát prvním izraelským hokejistou v NHL

- Reklama -

Představte si osmiletého kluka, jak jezdí po kluzišti a sní si svůj sen o tom, jak vyhrává Stanley Cup. Táta ho přitom koučuje. Nic neobvyklého, pokud se to odehrává v Kanadě. Teď si ale něco takového představte v Izraeli. To už je trochu neobvyklejší, že?
Také šestnáctiletý David Levin přitom snil úplně stejné sny. Teď je z něj jeden z nejlépe postavených hráčů pro draft 2018. Absolvoval dlouhou cestou a nyní má reálnou šanci stát se prvním hokejistou NHL narozeným v Izraeli.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Hodně se mi toho honí hlavou,“ řekl serveru nhl.com. „Na hokej v Izraeli by to mělo obrovský dopad. Myslím na to neustále, jak by za mě rodina a přátelé byli šťastní. Snažím se proto tvrdě makat každý den, aby se mi můj sen splnil.“
Šestnáctiletý rodák z Tel Avivu hraje nyní v Sudbury, juniorskou Ontario Hockey League, nicméně jeho neobvyklá cesta začala v Izraeli, v Netanyae, kousek od Tel Avivu. Levinův otec trénoval in-line hokejisty, takže čtyřletý David začínal na kolečkových bruslích. Později neodolal a šel si zkusit zahrát klasický hokej, na výběr měl jen dvě ledové plochy v Izraeli. Moc mu to nešlo, tak se vrátil k inlinům.
Nicméně, jak mu skauti opakovali, že má potenciál hrát lední hokej, pochopil, že se o něj musí pokusit a nemůže to být v Izraeli. Oslovil rodiče s tím, že by chtěl odjet za strýčkem a tetičkou do Kanady.
„Řekl jsem to nejdřív mámě, nechtěla mě pustit, měla velký strach. Pak jsem si sednul s oběma rodiči a řekl jim, že si chci splnit sen. Že chci jít do Kanady, nejlepší hokejové země světa. Hokej je můj život. Každý den pro něj vstávám, chodím na led,“ říká talentovaný hokejista.
Ve dvanácti letech odletěl do zcela nové země, aniž by znal jazyk nebo tamní kulturu. Velmi nerad si zvykal ještě na jednu věc – chladné počasí. „Je tady opravdu zima, mnohem větší než v Izraeli. A taky tady hodně sněží,“ přikyvuje.

Musel vypilovat bruslení. Na ledě neuměl ani pořádně brzdit. Ledu místo asfaltu přivykl brzo a začalo se mu dařit. Prosadil se. 80 bodů v 55 zápasech v nižší mládežnické soutěži bylo vstupenkou do Sudbury v prestižní OHL. Cítil to jako další krok na cestě do NHL.
V Sudbury si od něj přitom nic moc neslibovali, byl dost malý. I teď má jen 178 centimetrů a 76 kilo váhy. „Můžete ty kluky hodně naučit. Jak bruslit, jak přenášet váhu, jak posilovat. Ale nemůžete je naučit jednu věc – hokejovým smyslům. A tenhle kluk myslí na úplně jiné úrovni. Je to asi jeden z nejlepších a nejtalentovanějších hráčů, jaké jsem kdy viděl,“ říká jeho trenér David Matsos.
V minulé sezóně nasbíral ve 47 zápasech 30 bodů (9+21), v lize však patřil k úplně nejmladším. Hrají ji i o čtyři roky starší kluci. Skauti si ho ihned začali všímat. „Má excelentní cit pro hru,“ říká zástupce Central Scouting NHL. „Jeho schopnost vytvářet šance pro sebe i spoluhráče slaví úspěch. Jeho největší předností je schopnost číst hru a vytvářet šance ve vysoké rychlosti.“
V NHL prý nemá oblíbený tým, ale rád sleduje Patricka Kanea a Jevgenije Malkina. Doufá, že si s nimi jednoho dne zahraje. „Dres Sudbury má stejně barvy jako Izrael – modrou a bílou. Myslím tak na svou zem pokaždé, když ten dres vidím. Snažím se hrát i za ni. Chci všem doma ukázat, že se nesmí vzdávat. Nehraje roli, odkud pocházíte,“ povzbuzuje mladé hokejisty ve své zemi Levin.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -