- Reklama -

Debut jako z pohádky. David Gust skóroval hned z první střely

- Reklama -

Celou hokejovou kariéru se protloukal v nižších soutěžích. Žádný klub NHL mu nikdy smlouvu nenabídl. Loni v létě David Gust vážně uvažoval, že s hokejem skončí. Bylo mu osmadvacet, manželka byla těhotná. Nakonec si to naštěstí rozmyslel.

Ozvali se Hawks, jeho srdcová záležitost. Fandil jim jako kluk a fandil jim i během jejich vítězných let (2010, 2013, 2015). Slíbili mu, že pokud se mu bude v AHL dařit, pokusí se mu nabídnout smlouvu pro první tým. Ale zdaleka neměl nic jistého.

A Gust skutečně dělal, co bylo v jeho silách. V 51 zápasech za Rockford Ice Hogs zapsal 50 bodů a nastřílel 24 branek. V bodování AHL se držel v první desítce. Nejlepší sezóna kariéry mu nakonec přihrála vytoužený kontrakt a také povolání do hlavního týmu Chicaga.

V sobotu si tak rodák z Illinois odbyl premiéru v nejslavnější lize světa, navíc za milované Blackhawks. A jak už to život někdy umí zařídit, byl to debut doslova hollywoodský.

- Reklama -

První střídání, první střela, gól! V čase 2:14 ho přihrávkou z rohu našel před brankou Colin Blackwell a Gust si už uměl poradit. Chicago nakonec v San Jose zvítězilo 4:3 po nájezdech, i bez Patricka Kanea, který zůstal z preventivních důvodů mimo sestavu kvůli chystanému trejdu.

Gólem k tomu pomohl také nováček Gust, jehož rodiče v SAP Center nechyběli. Měli ale hodně napilno, aby se na místo zápasu stihli dopravit. Premiéra jejich syna byla původně plánovaná na pondělí, nakonec ho ale trenéři zařadili do sestavy už v sobotu.

„Nemohlo to dopadnout lépe. Tohle by nikdo líp nevymyslel. O přestávce jsem viděl rodiče, jak si utírají vlhké oči,“ svěřil se dojatý střelec. „Spoluhráči za něj byli ohromně šťastní. Byla to velká radost,“ komentoval to kouč Luke Richardson.

O tom, že mu bude nabídnuta NHL smlouva, se dozvěděl před týdnem v pondělí, den před svými 29. narozeninami. Na úterý měl naplánovanou s rodiči narozeninovou večeři. Na té jim sdělil parádní novinku. Ve čtvrtek pak podpis smlouvy oficiálně oznámil klub. A zbytek už znáte.

Závěrem dodejme, že maličký křídelník strávil čtyři roky na univerzitě Ohio State a poté šest sezón (včetně té letošní) v AHL. Před třicítkou to nakonec dotáhl až do slavné NHL. Na splnění životního snu zkrátka není nikdy pozdě.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -