- Reklama -

Konec jedné éry. Návrat na místo činu hlásí Barry Trotz

- Reklama -

Jedna neuvěřitelně dlouhá a úspěšná kariéra se chýlí ke svému konci. David Poile, nejdéle sloužící generální manažer v NHL, oznámil po šestadvaceti letech ve funkci GM a prezidenta hokejových operací Nashvillu, že končí. Oficiálně se tak stane 30. června.

Vystřídá ho stará známá tvář. Novou roli generálního manažera si vyzkouší uznávaný kouč Barry Trotz. Ten se vrací do známého prostředí. Na lavičce Preds působil mezi lety 1998 a 2014 a zaznamenal 557 výher, což je dodnes klubový rekord. V roce 2018 dovedl Washington ke Stanley Cupu, naposledy koučoval New York Islanders.

Nečeká ho jednoduchá úloha. Poile byl mezi ostatními funkcionáři mimořádně respektovanou osobností. V průběhu minulé sezóny se stal prvním generálním manažerem v historii NHL, který v této pozici dosáhl na 3 000 výher. Odchází tedy „nejvítěznější“ GM všech dob.

Ačkoli nedokázal pro Smashville, jak se městu přezdívá, vyhrát Stanley Cup, jeho zásluhy o rozvoj hokeje v Tennessee jsou obrovské. Byl to on, kdo dostal Nashville na hokejovou mapu. Z Predators vybudoval dlouhodobě konkurenceschopný tým. Za posledních 18 sezón si Preds nezahráli play-off pouze třikrát. V roce 2017 postoupili až do finále Stanley Cupu, obhájci trofeje z Pittsburghu byli ale nad jejich síly.

- Reklama -

Do paměti fanoušků se Poile zapsal mnoha odvážnými trejdy, dodnes se třeba vzpomíná na rok 2013, kdy před uzávěrkou přestupů vyměnil Martina Erata do Washingtonu za Filipa Forsberga. Čech měl pomoci Washingtonu k dlouhé cestě v play-off, Caps ale vypadli hned v prvním kole. To Nashville získal v tehdy devatenáctiletém prospektovi budoucí hvězdu týmu. V říjnu loňského roku se David Poile podíval do Prahy, kde jeho tým zahajoval sezónu dvojzápasem proti San Jose Sharks.

„V roce 1997 mi dal šanci jako naprosto nezkušenému zelenáči a teď dělá stejnou chybu znovu,“ žertoval na adresu odstupujícího manažera Trotz. Poukazoval tak na to, že to byl právě Poile, kdo ho najal jako prvního kouče v historii organizace Nashville Predators. Věřil mu tehdy a věří mu i nyní, kdy mu předává vedení klubu.

„Když se řekne hokej v Nashvillu, každému se vybaví on. Davidovi vděčíme za vše, čím Nashville dnes je,“ poděkoval Trotz. „Budu moci navázat na čtvrtstoletí skvělé práce, kterou tu tento muž odvedl,“ dodal.

Barry Trotz se tak vrací do známého prostředí. Ve městě se chystal zakotvit, i kdyby nedostal práci u hokeje. Už někdy okolo Vánoc učinil rozhodnutí, že trénovat už nechce. A položil si otázku, jestli by mohl být generálním manažerem. Promluvil si o tom s Poilem a zhruba od ledna vymýšlela dvojice tento plán, který dnes představili.

„Nastal čas pro nový hlas, novou vizi a nový směr. Bude to nejlepší pro mne i pro klub. Je ta správná chvíle odstoupit a stát se vášnivým fanouškem,“ prohlásil Poile. „Jsem hrdý na vše, co jsme tu dokázali, hlavně postup do finále a zisk President’s Trophy. Nejvíce pyšný ale jsem na to, že jsme ze Smashvillu učinili jeden z nejlepších trhů v NHL,“ řekl dále. „Mám v životě dvě lásky – rodinu a hokej. Mohl jsem 51 let dělat práci, kterou miluji, nemohl jsem si přát víc. Jsem šťastný,“ dodala odcházející legenda.

Poile ale nemizí z hokeje úplně, zůstane s klubem spjat jako poradce. Barry Trotz se okamžitě pustí do práce, oficiálně bude do fuknce GM dosazen 1. července.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -