- Reklama -

"Dopující" Ashton: Mea culpa

- Reklama -

Dvacet zápasů v trestu, s tím související pokuta ve výši 169 tisíc dolarů. NHL ve čtvrtek vynesla rozsudek v případě Cartera Ashtona, v jehož těle odhalila dopingová kontrola stopy nepovolené látky zvané Clenbuterol. Útočník Toronta rozhodnutí nenapadá, ale snaží se očistit své jméno tvrzením, že povzbuzující prostředek použil nevědomky.
„Když jsem se na konci srpna připravoval na novou sezónu, postihl mě astmatický záchvat. Jeden ze sportovců, s nimiž jsem trénoval, mi dal inhalátor, po jehož použití jsem pocítil okamžitou úlevu. Inhalátor jsem si ponechal a podruhé ho použil na začátku přípravného kempu, když mě postihl další záchvat. Bohužel jsem nesprávně předpokládal, že jeho použitím nevzniknou žádné problémy, a neověřil jsem si, zda obsahuje látky povolené antidopingovým programem,“ vysvětluje Ashton prostřednictvím hráčské asociace NHLPA.
„Až nyní  jsem zjistil, že jsem požil zakázanou látku Clenbuterol. Nikdy jsem se ale  nesnažil získat sportovní výhodu nebo vědomě porušit podmínky antidopingového programu. Použil jsem inhalátor v reakci na astma, které mi později diagnostikovali lékaři v Torontu a předepsali mi vlastní inhalátor.“
„Jako profesionální hokejista si uvědomuji, že jsem zodpovědný za látky, které se mi dostávají do těla, a nebudu se proti trestu odvolávat. Jsem nesmírně zklamaný, že musím opustit spoluhráče, fanoušky Maple Leafs a klub, ale budu během období suspendace poctivě trénovat, abych zůstal ve formě a mohl týmu pomoci, až se budu moci vrátit.“
Věřit, nevěřit? Z centrály NHL se žádných komentářů nedočkáme, zakazuje jim je kolektivní smlouva. Maple Leafs nezbývá než verdikt akceptovat a také se zdrží jakékoliv protiakce. Ostatní hokejisté nemají důvod se kauzou zaobírat. Jediné další vyjádření, které lze momentálně získat, tak pochází z úst člověka, který se Ashtona bude určitě zastávat – jeho agenta Ricka Valettea.
Podle jeho slov měl třiadvacetiletý forvard problémy s astmatem už od dětství, ale nikdy ne takového rázu, aby musel používat inhalátor. K tvrdému ataku došlo až letos v létě a Ashtonovi nabídl pomoc nejmenovaný hráč, který nyní působí v Evropě. Ashton si posléze vyžádal léčebnou látku od lékařů Toronta, jenže testy podstoupil v době, kdy měl v těle ještě zbytky zakázané substance.
„Věděl, kde se stala chyba, jen o ní nepřemýšlel,“ vysvětluje Valette v rozhovoru pro The Hockey News. „Nesnažil se podvádět, ale pravidla jsou taková, že při nalezení dopingu dostanete 20zápasový trest. Přitom šlo pouze o pochybení, to je na tom nespravedlivé. Carter  nepopírá, co udělal, ale v tomhle případě se jednalo pouze o vedlejší účinky. Nechtěl podvádět. Měly by se více rozlišovat okolnosti.“
Carter, kterého v roce 2009 draftovala Tampa Bay v prvním kole, odehrál letos v NHL tři zápasy bez zápisu do statistik. Z předchozích dvou sezón má 47 startů a 3 asistence.
V minulosti nachytali dopingoví inspektoři NHL dva hříšníky – v roce 2007 Seana Hilla z NY Islanders a letos v květnu Zenona Konopku z Buffala. Oba dostali dvacetizápasový trest. S Hillem i přes jeho poskvrnu podepsala v létě smlouvu Minnesota, Konopka práci zatím nesehnal.
Foto/Photo by: Amanda Bowen/ RRBG Photography/ akbmultimedia.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -