- Reklama -

Elvisův koncert

- Reklama -

Když se v létě Sergej Bobrovskij rozhodl opustit Columbus, vsadili Blue Jackets na brankářskou dvojici Joonas Korpisalo – Elvis Merzlikinš. A do sezóny nevstoupili příliš dobře. Aby toho nebylo málo, finský gólman jim na delší dobu vypadl ze sestavy a vládu nad brankovištěm převzal lotyšský nováček.



Nyní je ale pomalejší rozjezd, zdá se, zapomenut. Modrokabátníci vítězí a drží se v boji o postup. S Philadelphií, Carolinou, Torontem a Floridou se momentálně přetahují o dvě divoké karty ve Východní konferenci.
Fanshop týmu
A Elvis Merzlikinš doslova září. Naposledy nedovolil ani jednu gólovou radost Ďáblům z New Jersey. Pokryl 41 střel, nejvíc ve své dosavadní kariéře, a vychytal svou třetí nulu za poslední čtyři zápasy!
Lotyš je teprve sedmým evropským gólmanem v historii NHL, který si ve svých prvních dvaceti zápasech připsal alespoň tři čistá konta. A jak bylo zmíněno výše, tři shutouty stihl během posledních čtyř duelů!


Jeho statistiky z těchto čtyř utkání jsou fantastické. Všechny čtyři zápasy Columbus vyhrál. Merzlikinš pochytal 134 ze 136 střel, které na něj mířily, inkasoval pouze dva góly. Zastavil 31 z 32 šancí, které byly statistiky označeny jako vysoce nebezpečné.
O mnohém svědčí také údaj z pokročilých statistik – expected goals against, tedy očekávané góly, které měl inkasovat. Tuto hodnotu má ve výši 11,4, přitom dostal pouze dvě branky. Průměrně v oněch čtyřech zápasech inkasoval 0,50 branky při úspěšnosti zásahů 98,5 %.
Od 30. prosince, kdy jeho kolega Korpisalo podstoupil operaci kolena, má Merzlikinš bilanci 8-2-0, průměr 1,51 inkasované branky na utkání a úspěšnost zásahů 95,5 %. Tomu se říká mít formu jako hrom.
„Při několika zákrocích jsem dnes měl docela štěstí, zejména v závěru,“ přiznal skromně hrdina posledních dnů. „Odchytal neuvěřitelný zápas. Měli jsme pár dobrých šancí, ale on je uchránil od gólů,“ pochválil gólmana soupeře útočník Devils Nico Hischier. „Zaslouží so obrovský kredit,“ komentoval vystoupení svého gólmana kouč John Tortorella.
V Columbusu se teď zkrátka servíruje Elvisova show.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -