Art Ross Trophy

Art Ross TrophyArt Ross Trophy je trofej udělovaná v zámořské NHL vítězi kanadského bodování.
Historie
Dlouhá léta byli v ledním hokeji evidováni pouze autoři branek. Teprve ve druhé polovině desátých let minulého století se rodina Patrickových postarala o změnu, když začala v PCHA připisovat po bodu i hráčům, kteří na branku příhrávali. NHL toto pravidlo přijala až ve své druhé sezóně a tak se v jejích análech objevilo oblíbené „kanadské bodování“ v ročníku 1918-19.
Vítěz tohoto bodování pak získal vždy jakousi prémii, ale na svou trofej soutěž čekala marně. Až v roce 1941 věnoval manažer Boston Bruins – Art Ross pro NHL podivnou polévkovou mísu, která se podle něj měla stát putovní cenou pro nejlepšího střelce a nahrávače.
Vypsání trofeje s sebou neslo i vypsání zvýšené prémie, jenže NHL v té době bojovala o holé přežití, a proto vedení ligy nepřijalo trofej zrovna nadšeně.
Trofej se dočkala svého prvního vítěze až po sedmi letech, v roce 1948. Art Ross Trophy je jedna z několika cen, o níž se rozhoduje přímo na ledě. Při shodném výsledku dvou či více hráčů rozhoduje nejprve vyšší počet vstřelených branek, pak nižší počet sehraných zápasů a pokud ani toto nerozhodne, tak se lepším stává ten, kdo v sezoně vstřelil branku dříve.


Attention: The internal data of table “23” is corrupted!

Text: wikipedia.org/ Foto: Marek Blažek, Håkan Dahlström, Michael Miller, Francesca, Arnie Lee, Rick Dikeman.
Licence: Creative Common