- Reklama -

Letošními finalisty Norris Trophy jsou Josi, Hughes a Makar

- Reklama -

Při oznamování tří finalistů, ze kterých se rozhodne o držiteli Norris Trophy pro nejlepšího obránce základní části, jsme se nedočkali žádného překvapení. Finalisty jsou Quinn Hughes z Vancouveru, Cale Makar z Colorada a Roman Josi z Nashvillu.

O vítězi trofeje budou rozhodovat členové Professional Hockey Writers Association. Největším favoritem je Quinn Hughes, který letos s 92 body opanoval kanadské bodování obránců.

Quinn Hughes
Quinn Hughes byl s 92 body (17 gólů a 75 asistencí) v 82 zápasech za Vancouver Canucks nejproduktivnější obráncem NHL. Zaznamenal nejvíce bodů v početní výhodě (54), druhý největší počet bodů v přesilovkách (38) a byl čtvrtý v plus/minus (plus-38) mezi obránci. Hughes byl desátý v NHL v počtu strávených minut na ledě (24:41) a vévodil také Canucks v procentuální úspěšnosti střelby na branku. Zároveň, když byl na ledě, tým kontroloval 56,4 % střeleckých pokusů při hře 5 na 5.

Pro Hughse se jedná o první nominaci na toto ocenění a stal by se prvním hráčem Canucks, který by tuto trofej získal.

- Reklama -

Roman Josi
Roman Josi odehrál všech 82 zápasů za Nashville Predators a byl první v počtu gólů (23) a třetí v počtu bodů (85) mezi obránci v celé soutěži. Byl první mezi hráči na svém postu v počtu střel na branku (268), druhý v počtu bodů ve hře 5 na 5 (51), druhý ve vítězných gólech (5) a čtvrtý v přesilovkách (33). Josi byl jedním z lídrů Nashvillu a byl dvanáctý v NHL v čase stráveném na ledě na zápas (24:38) a se 151 zblokovanými střelami byl první v týmu Predators. Jeho procentuální úspěšnost zákroků (53,4) byla v týmu Predators čtvrtá a mezi obránci nejlepší.

Pro Josiho se jedná o třetí nominaci na toto ocenění, které již vyhrál v sezoně 2019/2020 a v minulé skončil druhý.

Cale Makar
Cale Makar skončil druhý v počtu bodů (90), gólů (21) a asistencí (69) mezi obránci a byl první v počtu bodů na zápas (1,17), když odehrál 77 zápasů za Colorado Avalanche. Byl také první v přesilovkách (39) na této pozici, se čtyřmi body v oslabení byl první a třetí v počtu střel na branku (231). Makar patřil k nejlepším hráčům Avalanche a s průměrem 24:46 času stráveného na ledě na zápas byl devátý v NHL a byl nejlepším hráčem v týmu co se počtu zblokovaných střel (148) a odebraných puků (70) týče.

Makar je nominovaný již počtvrté v řadě, Norrisovu trofej získal v sezóně 2021-22, v ročníku 2020-21 skončil druhý a v minulé sezóně třetí.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -