- Reklama -

Hvězdy září. Posílený Dallas zatím naplňuje vysoká očekávání

- Reklama -

V letním přestupním období byli na trhu volných hráčů velmi aktivní a před sezónou si v Dallasu kladli vysoké cíle. Mnozí je považovali za černého koně letošní sezóny. A zatím to vypadá, že by se tyto předpoklady mohly naplnit. Stars podávají velmi dobré výkony a po zásluze se vyhřívají na čele nesmírně našlapané Centrální divize.
Generální manažer Jim Nill v posledních letech pravidelně do kádru zasahuje, to vše s jediným cílem – postavit tým na Stanley Cup. V létě 2013 přivedl prostřednictvím trejdu Tylera Seguina z Bostonu, o rok později zase získal z Ottawy Jasona Spezzu.
Letošní úlovky? Nikdo menší, než tři šampioni, kteří vědí, jaké to je zvednout nad hlavu pohár lorda Stanleyho. Z týmu čerstvých vítězů dorazili Patrick Sharp (na snímku) a Johnny Oduya, které doplnil ještě Antti Niemi, tedy gólman, který stál v brance při triumfu Chicaga v roce 2010.
Pro svého partnera při rozsáhlé výměně, generálního manažera Chicaga Stana Bowmana, má Jim Nill jen slova uznání. „Chovám k němu velký respekt. Chicago je naším vzorem, chceme se dostat tam, kam oni,“ neskrývá svůj obdiv k Blackhawks.
Na první pohled se zdálo, že Stars ziskem Sharpa posílili už tak nebezpečný útok, ve kterém hrají prim Benn, Seguin nebo Spezza, ale zároveň odchodem Trevora Daleyho oslabili už tak velmi průměrnou a nezkušenou obranu. Jim Nill však dobře věděl, že má pod platovým stropem dostatek místa na to, aby přivedl i do obrany nějakého zkušeného veterána. Nakonec získal Johnnyho Oduyu.

„Máme spoustu možností. Máme dobré mladé jádro, které zůstane mnoho let. Jsem velmi spokojen s tím, jak jsme sezónu začali,“ říká Nill. „Je tu velmi rychlý tým. Chtějí hrát s pukem a tvořit hru, je to podobné jako v Chicagu,“ doplňuje ho Johnny Oduya, jedna z nových akvizic.
Sharp, trojnásobný vítěz Stanley Cupu a olympijský vítěz ze Soči, je přesně tím typem střelce, jakého k sobě kreativní Jason Spezza potřeboval. Společně s fantasticky hrajícím duem Benn-Seguin tak mají Hvězdy dva mimořádně nebezpečné útoky.
Cit pro situaci projevil Nill také při podpisu Anttiho Niemiho. Stars už sice měli brankářskou jedničku v Karim Lehtonenovi, ale mimořádně kvalitní podpora od druhého muže v masce nemůže být na škodu. Zvlášť pak v situaci, kdy patříte k týmům, které nalétají za sezónu nejvíce kilometrů a v zápasovém programu mají často dvě utkání ve dvou dnech.
„Kari toho loni odchytal hrozně moc, často byl unavený nebo zraněný, ale musel jít do branky, protože jsme neměli jinou možnost,“ komentuje situaci ohledně brankářů generální manažer. „Kvůli množství hvězd v týmu byl trochu přehlížený, ale na našem triumfu v roce 2010 měl obrovskou zásluhu,“ chválí příchod Niemiho také Patrick Sharp.
Na papíře tedy mají Stars velmi kvalitní soupisku. V brankovišti se opírají o zkušený a vyrovnaný tandem Lehtonen-Niemi, ofenzivu mají našlapanou jako už dlouho ne a v zadních řadách mají zajímavý mix zkušenosti a mládí, v osobě Johna Klingberga jim navíc roste skutečně hvězdný bek. Nyní už jen zbývá potvrdit kvalitu na ledě. Zatím to Hvězdám funguje náramně, ze třinácti duelů jich vyhráli deset.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -