- Reklama -

Jak ženský curling v Kanadě porazil NHL

- Reklama -

Minulý víkend přinesl vedení NHL několik stěžejních poznatků, přičemž některé z nich jsou obzvláště pro Evropany nesmírně zajímavé. Na sever od dlouhé severoamerické hranice si funkcionáři i fanoušci uvědomili, že ani NHL není neporazitelná, v USA se zase přesvědčili o tom, jak důležité je mít úspěšný tým v jedné z největších amerických aglomerací. Ale vezměme to popořádku.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V České republice se tomuto sportovnímu odvětví věnuje jen pramálo „odvážlivců“ a ještě méně lidí je ochotno se na něj dívat v televizi. V Kanadě se ale jedná o sport, jenž dokáže k obrazovkám přikovat statisíce fanoušků. Každoroční ženský curlingový turnaj Scotties Tournament of Hearts patří mezi vrcholy kanadské sportovní sezóny, jehož televizní sledovanosti neuškodí ani v tentýž čas vysílané venkovní utkání NHL. Curling je v Kanadě fenoménem.
Nedělní finále zmíněného turnaje si na stanici TSN naladil přes milión diváků, dvakrát více než taktéž v neděli na konkurenčním programu City vysílaný zápas mezi Canucks a Islanders!
Velkého úspěchu ale curling dosáhl už v sobotu, když si dokázal v „head to head“ souboji získat více diváků než zápas NHL mezi týmy San Jose a Los Angeles, jenž se odehrával na fotbalovém stadionu ve městě Santa Clara. I tento fakt se stal v zámoří další vodou na mlýn všem těm, kteří považují koncept utkání pod širým nebem za již přežitý a ochuzený o počáteční kouzlo.
Nutno podotknout, že i navzdory curlingovým hodům se stal nejsledovanějším víkendovým sportovním programem v Kanadě hokejový přenos. Neotřesitelnou pozici tradičního sobotního pořadu Hockey Night in Canada nedokázaly ohrozit ani nebojácné sportovkyně s velkými kameny v rukou. Holt, když se v Kanadě vysílají Maple Leafs, jde vše ostatní stranou.
Nejsledovanější sportovní přenosy v Kanadě během víkendu 20. – 22.2:

  1. NHL: Hockey Night in Canada s přenosem Jets/Leafs, sobota CBC-Rogers: 2.2 mil. diváků,
  2. Curling: Tournament of Hearts finále, neděle, TSN: 1.05 mil.
  3. Curling: Tournament of Hearts Page play-off, sobota, TSN: 887 tis.,
  4. Curling: Tournament of Hearts semifinále, sobota, TSN: 884 tis.,
  5. Curling: Tournament of Hearts Page play-off, pátek, TSN: 792 tis.,

- Reklama -
  1. NHL: Kings/Sharks, sobota, CBC: 505 tis.

(zdroj: Chris Zelkovich, Yahoo!Sports)
V USA sice nemají Maple Leafs, zato se mohou pyšnit Blackhawks. Americká stanice NBC, jež vlastní ve Státech vysílací práva na NHL, zašla dokonce tak daleko, že už vysílá takřka výhradně zápasy chicagského celku. Fanoušci ostatních klubů se musí spokojit s její dceřinou kabelovkou NBCSN nebo nabídkou regionálních kanálů. NBC moc dobře ví, proč se k takovému kroku uchýlila. Zpravidla jen hráči s indiánskou hlavou na hrudi jí dokážou vygenerovat slušnou sledovanost, která by obstála v konkurenci ostatních velkých soutěží. Za pravdu jí dávají i data z posledního víkendu.
Nedělní utkání mezi Bruins a Blackhawks sledovalo na NBC 1.6 mil. diváků. Souboj tradičních rivalů z hlavních amerických hokejových trhů se stal nejsledovanějším zápasem základní části NHL od března 2013 (vyjma klání pod širým nebem). Liga Chicago potřebuje a čím dál se v play-off Blackhawks dostanou, tím více si budou v NBC mnout ruce. Známý pokřik ‚Go, Hawks, go‘ tak pravděpodobně často zaznívá i v kuloárech jedné z největších televizních společností na světě.
TV sledovanost vybraných sportovních přenosů v USA během víkendu 20. – 22.2:
NCAAB (univerzitní basketbal): Auburn/Kentucky, sobota,  ESPN: 2.1 mil. diváků,
NBA: Cleveland/Washington, pátek, ESPN: 1.6 mil.,
NHL: Boston/Chicago, neděle, NBC: 1.6 mil.,
NHL: Los Angeles/San Jose, sobota, NBCSN: 748 tis.,
EPL: Southampton/Liverpool, neděle, NBCSN: 663 tis.
(zdroj: Sports Media Watch)

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -