- Reklama -

Kane: Masivní rasismus brzdí NHL

- Reklama -

Útočník San Jose Evander Kane stále věří, že se NHL potýká s rasismem a nenávistnými pohledy.
„Pro mě osobně je to skutečně zklamání. Je to šokující. A rozčarování přichází hlavně z toho důvodu, že hokej tolik miluju. Myslím, že není lepšího sportu,“ řekl Kane v rozhovoru pro stanici TSN.
„Celý tento rasismus táhne hokej dolů,“ pokračoval 28letý Kanaďan afroamerického původu. „Jako hráč, který chce, aby tato hra a liga rostla, jak jen to jde, a dostala se na úroveň jiných soutěží, si myslím, že toho s tímto problémem nedosáhneme.“
„Doposud jsme tohle masivní téma jen zakrývali, nebo dělali, že neexistuje,“ nebral si Kane servítky. „Zatím jsme pouze na začátku fáze, kdy si uvědomujeme, že rasismus z hokeje nezmizel.“

Rodák z Vancouveru se s rasistickými narážkami sám setkal. Během play-off 2019 ho jeden z fanoušků Colorada vyzval na Instagramu k hraní basketbalu, což je v zámoří častý slovní políček na adresu černošských hokejistů.

Kane je přesvědčen, že podobné zkušenosti má v současnosti mnoho hráčů. A odkazuje i na nedávnou aféru s Akimem Aliem v Calgary (čtěte ZDE).
„Věřím, že takových příběhů je více. Tohle navíc nebyl rasismus hráče vůči hráči nebo jiného kouče vůči cizímu týmu, tohle vzešlo přímo z jeho kabiny. Něco takového jsem zažil i já,“ dodal šikovný křídelník.
„Tohle je realita, žádná minulost,“ zakončil Kane své povídání smutným konstatováním.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -