- Reklama -

Lehner o svém přiznání: Hráčům v podobné pozici jsem poradil, ať to neříkají

- Reklama -

Fanshop týmuPoslední vítěz Mastertonovy trofeje, Švéd Robin Lehner, předloni na podzim veřejně přiznal svoji diagnózu – bipolární poruchu. Nelehký ročník v dresu Islanders, ve kterém hrál o svoji další profesionální kariéru zvládl bravurně a vysloužil si pětimiliónový kontrakt od Chicaga Blackhawks. Nyní opět pro The Athletic popsal, jak mu toto veřejné přiznání změnilo život.
Robin Lehner se poprvé představil v NHL v dresu Ottawy Senators, kteří jej draftovali. Po pěti sezonách Kanadu vyměnil za Buffalo, kde se podle jeho slov démoni projevili v plné síle. Prášky na spaní, prášky proti bolesti, alkohol a do toho všeho psychické útrapy dohnaly maskovaného muže až k vážným myšlenkám na sebevraždu.
Poté, co v březnu 2018 zažil velmi silný záchvat paniky při utkání s Detroitem, se rozhodl pro potřebné řešení – odvykací kůru. „Musel jsem se dostat až na úplné dno, kde jsem se absolutně nezajímal o to, kam dále povede moje kariéra,“ svěřil se brankář Chicaga.
Démoni v sobě
V září 2018 mohl sepsat pro The Athletic zmiňovanou zpověď, kde nechal naplno nahlédnout pod svoji zamřížovanou masku. Byl to příběh plný krutosti, nepochopení, problematického dětství a spousty a spousty vypitých piv. „Pil jsem minimálně basu denně,“ přiznal se Lehner.
Lituje dnes toho, že přiznal své problémy? „Ne, věděl jsem to ještě předtím, než jsem to udělal. Můj agent mi řekl ať to nedělám, stejně jako můj právník a mí příbuzní. Všichni mi řekli to samé: „Jde o tvoji budoucnost a příští smlouvu,“ vzpomínal ve videu.
Proč šel i přesto s pravdou ven? „Věděl jsem, že i když jsem byl schopen dát si život do pořádku, kdybych to držel pod pokličkou, hned na prvním tripu bych začal znovu pít,“ upřímně odpověděl osmadvacetiletý dlouhán.
Od jara byl na odvykací kůře, kde si doslova a do písmene prošel peklem. Absťák umocnily psychické problémy, které měl. Na pokraji šílenství byl tři dlouhé týdny. Děsily ho představy, které si později už jako člen kádru Blackhawks nechal nakreslit na svoji helmu.
Nastoupila panika
Zmiňovaný záchvat paniky v zápase proti Red Wings byl podle Lehnera prvním momentem, kdy mu jeho pití a psychické problémy začaly vadit při práci. Jeho „párty dny“ začaly prakticky okamžitě, co se v roce 2010 začal pohybovat kolem NHL. „Šli jsme na drink se spoluhráči, bylo to fajn. Cítil jsem se skvěle. Jenže pak se to nabalovalo. Po svých operacích jsem měl problém s prášky proti bolesti, na kterých jsem se stal těžce závislým. Když jsem měl v Ottawě otřes mozku, jediná chvíle, kdy jsem neměl migrény, byla ta, když jsem si otevíral první pivo,“ pohlédl zpět na nejtěžší roky svého života.
Pak do jeho života zasáhl trejd. Přesun do Buffala, které se kymácelo od porážky k porážce, mu rozhodně neprospěl. Atmosféru v Sabres už dříve popsal jako „šedý mrak a negativitu“.
Poté přišla nejmrazivější odpověď v celém videu: „Kde byste dnes byl, kdybyste se nerozhodl jít na odvykačku?“
„Byl bych mrtvý.“
S očima pevně upřenýma na moderátorku vysvětlil, proč si to myslí: „Protože jsem dlouhou dobu sebevraždu plánoval. A stále jsem se tomu přibližoval. Kdo nebyl v tak hluboké depresi, nikdy nepochopí, jak vám je v tu chvíli všechno úplně jedno.“
Jiný člověk
Na odvykací klinice v Arizoně se srovnal a začal více rozumět svým předchozím excesům díky lékařské diagnóze. „Psychické onemocnění, spousta alkoholu, nějaké ty drogy plus impulzivní povaha. To není zrovna vhodné rozpoložení, když máte vedle sebe nabitou zbraň.“
Když se Švéd vrátil z kliniky, přišla další rána – Sabres se rozhodli, že jej už nechtějí. „Zachovali se ke mě jako ke kusu smetí. Málem jsem začal znovu pít,“ přiznal až nyní těžké chvíle.
Devět měsíců po svém přiznání stál na pódiu v Las Vegas a přebíral trofej Billa Mastertona. Jeho děkovná řeč byla plná emocí. Podle jeho manželky je nyní úplně jiným, lepším člověkem. Jeho odhalení přispělo k větší debatě o profesionálním sportu a psychických problémech z něj vyplývajících.
„Už jsem se několikrát ocitl v situaci, kdy se mě ptal na radu hráč s podobnými problémy, kterými jsem trpěl. Vždy jsem jim odpověděl, ať si seženou pomoc, ale ať to veřejně nepřiznají. A věřte, že to bylo pro mě velmi těžké říct. Když řeknete pravdu, budete potrestáni,“ říká muž, který v boji s démony znovu vítězí.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -