- Reklama -

Má čtyři zlata z olympiády, přesto ještě nebyla na draftu. Brzy se to změní

- Reklama -

I kdybyste měli o světovém hokeji jen minimální přehled, při vyslovení jména Hayley Wickenheiserová by se vám v hlavě malá žárovička určitě rozsvítila. Kanaďanka považovaná za nejlepší hráčku všech dob, čtyřnásobná vítězka olympijských her, majitelka sedmi zlatých medailí ze světových šampionátů. Přesto se najde jedna zkušenost, kterou ještě ve své kariéře neprožila.
„Ještě jsem nebyla na draftu, to pro mě bude něco nového,“ prozradí útočnice, která 12. srpna oslaví 37. narozeniny.
O jedenáct dnů později se dočká události, o které v předchozí větě hovoří v budoucím čase. Po nižších mužských soutěžích ve Finsku a Švédsku, angažmá ve Western Women’s Hockey League a čtyřech sezónách odehraných za univerzitní tým z Calgary se rozhodla vyzkoušet další soutěž, Canadian Women’s Hockey League – a do ní vede cesta pouze přes draft.
„Na univerzitě se mi moc líbilo. Když nepočítám působení v národním týmu, byla to nejlepší zkušenost v mé kariéře. Hrál se tam nejtvrdší hokej, jaký jsem kdy zažila,“ líčí. „Dostala jsem se do prostředí, kde bylo mým úkolem zlepšit výkon holek kolem sebe, hráčky jsou tam mnohem mladší. Hrála jsem pod Daneille Goyetteovou, v ženském hokeji neexistuje v současnosti lepší trenérka. Všechno to bylo skvělé, ale je čas posunout se dál.“
V CWHL působí pět klubů (Boston Blades, Brampton Thunder, Calgary Inferno, Montreal Stars a Toronto Furies) a draft zde probíhá poněkud jinak než v NHL či podobných soutěžích. Hráčky přihlášené k výběrům můžou částečně ovlivnit, kde skončí – určením jedné až tří lokalit, kam si přejí odejít.
V případě Wickenheiserové byla vzhledem k bydlišti v Calgary volba jasná, však už také na úterní tiskové konferenci pózovala s dresem Inferno.
„Vím, že skončím tady … ledaže by mě sami nechtěli,“ pousměje se. „Pro rozvoj ženského hokeje je skvělé, že se do zdejší ligy hlásí hráčky jako já. Je úžasné, když můžeme říct, že budeme mít nejlepší hokejistky na jednom místě a ne roztroušené všude možně. Potřebujeme to.“
Minulý týden už oznámila záměr hlásit se o angažmá v Calgary další kanadská reprezentantka Brianne Jennerová, v týmu už působí jejich kolegyně Haley Irwinová, Rebecca Johstonová a Meaghan Mikkelsonová.
„Potřebujeme něco víc než jen zúčastnit se jednou za čtyři roky olympiády,“ říká Wickenheiserová, která předběžně plánuje ukončit reprezentační kariéru v roce 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. „Tahle liga zůstává malá, je tu jen pět klubů, hraje se dvakrát týdně. Když se utká Boston s Calgary, lidé uvidí hokej skoro na úrovni zápasu Kanady se Spojenými státy, protože mnoho amerických olympioniček hraje za Boston a hodně kanadských zase za Calgary.“
„Dostaneme lidi do hal, připomeneme jim náš sport. Potřebujeme je přitáhnout k ženskému hokeji i v neolympijských letech, stejně jako se fotbalisté po mistrovství světa vracejí do svých profesionálních soutěží. Očekáváme, že ženský profesionální hokej poroste, a tahle liga je podle mého názoru výbornou cestou, jak toho dosáhnout. Když tomu pomůže i má osobnost, budu ráda,“ uzavírá Hayley Wickenheiserová.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -