- Reklama -

Michálek, Phaneuf a sedm dalších. Toronto s Ottawou provedly megavýměnu

- Reklama -

Když přicházel Dion Phaneuf před šesti lety z Calgary do Toronta, změnilo při tom dres celkem sedm hokejistů. Když dnes od Javorových listů odchází k Senátorům, týká se transakce dokonce devíti hráčů. Nejvýznamnějším z nich na ottawské straně je Milan Michálek.
Českého útočníka doprovodí k Maple Leafs další forvardi Colin Greening a Tobias Lindberg plus obránce Jared Cowen, Sens se navíc zřekli druhé volby v draftu 2017. Opačným směrem míří kromě Phaneufa útočníci Matt Frattin, Ryan Rupert, Casey Bailey a obránce Cody Donaghey.
„Dion přispěje k posílení bezpečnosti našich zadních řad. Věříme, že bude přínosem. Získali jsme zkušeného lídra, výraznou osobnost a soutěživého hráče do některého z prvních dvou obranných párů,“ pochvaluje si generální manažer Senátorů Bryan Murray.
Phaneuf byl krátce po svém přestupu do Toronta jmenován kapitánem mužstva, na Silvestra roku 2013 mu byla nabídnuta nová sedmiletá smlouva za 49 miliónů dolarů. Ta odrazovala většinu případných zájemců o služby účastníka tří světových šampionátů. Ottawa ale způsob, jak 30letého beka získat, nakonec našla.
„Před časem jsem se Lou Lamoriella na Diona tázal, potom jsme to pustili z hlavy. Bavili jsme se znovu během víkendu a strávili jsme spoustu času na telefonu. Museli jsme vymyslet výměnu, která by po finanční stránce fungovala pro nás i pro ně,“ nechává nahlédnout do zákulisí Murray. „Jim se ulevilo. My jsme získali hráče, kteří nás v příštích pár letech můžou posunout kupředu.“
Všichni noví členové ottawské ofenzívy letos nastupovali jen na farmě a kromě 28letého Frattina jsou pod nováčkovskými smlouvami. Obránce Donaghey zatím hraje v juniorské QMJHL.
Milan Michálek, který v této sezóně kvůli zlomenému prstu odehrál za celek z kanadské metropole jen 32 zápasů (s bilancí 6+4), má smlouvu do léta 2017 s ročním příjmem 4 milióny dolarů. Závazky Cowena s Greeningem budou mít stejně dlouhé trvání – v případě prvně jmenovaného se z platového stropu odečítá 3,1 mil. dolarů, u druhého je to 2,65 miliónu. Útočník se zkušenostmi z 256 zápasů NHL letos až na jednu výjimku nastupuje jen na farmě, stejně jako švédský mladík Lindberg.
„Vzhledem k délce Dionova kontraktu a prostoru, který jsme získali pod platovým stropem, teď máme šanci konat další akce,“ pronesl torontský GM Lamoriello. „Nebylo snadné vyměnit kapitána, ale tohle prostě k byznysu patří. Při takovémhle rozhodování od sebe musíte oddělit člověka a hráče a musíte si být jistí, že se vám podaří oddělit vaše srdce od vaší hlavy.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -