- Reklama -

Mike Smith: z Evropy vozí pytle plné zlata, v zámoří mu pšenka nekvete

- Reklama -

Počet zápasů v play off NHL: 0. Počet zlatých medailí: 2. Asi tak bychom mohli zesumírovat největší úspěchy a neúspěchy, které v posledních dvou sezónách prožil gólman Mike Smith. Zatímco na klubové scéně to byla bída, z mezinárodních turnajů odešel kanadský brankář ověšen zlatem.
Nejdříve si s reprezentačním týmem javorových listů podrobil olympijský šampionát v Soči, o 15 měsíců později dovedl (už jako týmová jednička) své spoluhráče k titulu mistrů světa v Praze a Ostravě. Jenom ten Stanley Cup je stále v nedohlednu…
„Každý chce vítězit. A když se vám to povede, chcete ten pocit prožívat znovu a znovu. Je to velmi motivující,“ řekl kanadský gólman s ohledem na úspěšný šampionát v České republice. Právě slastného pocitu vítězství se mu v barvách Kojotů příliš nedostávalo. Arizonský klub zakončil letošní ročník na předposledním místě v ligové tabulce a s nejhorším bodovým ziskem v historii klubu.
Ani samotný Smith nemohl být se svými výkony spokojen. Hned v úvodním zápase sezóny proti Winnipegu inkasoval šest branek, ještě koncem prosince měl průměrnou úspěšnost zákroků na pouhých 88 procentech. Ale počínaje All-Star víkendem se jeho čísla začala výrazně zlepšovat a když k tomu přičteme úspěšný turnaj v Praze a Ostravě, byly poslední 3-4 měsíce pro Mikea Smithe velkým příslibem pro nadcházející sezónu.
„Byl to pro mě nesmírně těžký rok, hlavně po psychické stránce. Ale za poslední tři měsíce jsem odehrál řadu povedených zápasů, což je dobrý odrazový můstek pro letní přípravu.“

Jestliže v brance Arizony byl Smith pod permanentním tlakem soupeřových střelců, ve svatyni Kanady prožíval diametrálně odlišná utkání. Kupříkladu ve finálovém klání proti reprezentačnímu celku Ruska, ve kterém javorové listy zvítězily jednoznačným rozdílem 6:1, čelil Smith pouze 11 střelám sborné.
„V mnoha zápasech jsme vedli rozdílem šesti, sedmi branek. V takových momentech je složité udržet stoprocentní koncentraci. Ale právě to byla ta nejcennější zkušenost, kterou jsem si z České republiky odvezl. Hrát v zápasech, ve kterých sice nečelíte mnoha střelám, ale o to nebezpečnější mohou být jednotlivé pokusy,“ řekl třiatřicetiletý gólman.
Dvoutýdenní šampionát můžeme považovat za krásnou tečku za jinak velmi nepovedenou sezónou, nicméně pro Mike Smith to byl zároveň začátek přípravy na ročník nadcházející.
„Dalo mi to opravdu hodně. Mohl jsem hodit celých těch předcházejících sedm měsíců za hlavu. Vyměnit špatný konec sezóny za dobrý a zahájit letní přípravu s pocitem, že dokážu dovést svůj tým k důležitým vítězstvím a v zápasech podat dostatečně kvalitní výkon.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -