- Reklama -

Muž, který dodal palivo stíhačkám z Winnipegu – Kevin Cheveldayoff

- Reklama -

Fanshop týmuTrojice nominovaných na cenu pro nejlepšího generální manažera NHL je už známá. Tento titul získá po skončení sezonu na slavnostním galavečeru George McPhee z Vegas, Steve Yzerman z Tampy nebo Kevin Cheveldayoff z Winnipegu. V minulém týdnu jsme představili George McPhee, nyní je čas na seznámení se s Kevinem Cheveldayoffem.



Winnipeg Jets se znovu objevili na mapě NHL v sezoně 2011-2012, když se přestěhoval tým Atlanta Trashers. Od začátku je vede v pozici generálního manažera Kevin Cheveldayoff. S Jets rozhodně neměl od začátku na růžích ustláno. Kostra týmu, která zůstala jako pohrobek atlantských časů, byla značně vetchá.
V prvních třech letech skončili Jets před branami vyřazovacích bojů. Na jaře 2015 se sice konečně dočkali, jenže byl z toho akorát trapas v podobě zpackané série s Anaheimem v prvním kole. Winnipeg vypadl v nejkratším možném čase po čtyřech prohrách.
Dvě změny
Následovaly další dvě sezony, kdy si hráči Winnipegu mohli zamlouvat dovolené hned po skončení základní části. Cheveldayoffův styl rozhodně nespočívá v tom, že by bláznivě vyměňoval jednoho hráče za druhým, snažil se vždy spíše držet tým pohromadě. Přesto je potřeba vypíchnout dvě důležité věci, kterými nakonec Winnipegu pomohl k letošnímu skvělému výsledku.
Tou první je šikovná výměna, která nakonec zahrnovala osm hráčů a odehrála se už na podzim 2015. Jets poslali zlobivého mladíka Evandera Kanea a spolehlivého ale často zraněného obránce Zacha Bogosiana do Buffala za Tylera Myerse a Drew Stafforda.
Zatímco Kane s Bogosianem nepřinesli Buffalu žádné zlepšení jejich pozice, když Bogosian je stále pronásledovaný zraněními a Kane na sebe spíše upozorňoval disciplinárními prohřešky, Myers ve Winnipegu pookřál. Vysoký vítěz Calder Trophy z roku 2010 se stal lídrem defenzivy Jets. V loňské sezoně sice stihnul pouhých 11 zápasů, do letoška se ale vrátil s velkou vervou a v průměru strávil na ledě přes 21 minut za zápas.


Druhou důležitou změnu ve svém týmu učinil Cheveldayoff před loňskou sezonou. Poté, co mnohokrát zazářil, ale ještě víckrát zklamal, posvětil GM rozhodnutí trenérského štábu sesadit v týmové hierarchii dlouholetou jedničku Ondřeje Pavelce a poslat jej na farmu. Brankoviště si od něj přebral Connor Hellebuyck, který na sebe skvěle upozornil v dresu USA na Mistrovství světa v roce 2015.
Trpělivě za vítězstvím
Postupně pod Cheveldayoffovým dohledem vyrostli ve hvězdy první velikosti útočníci Blake Wheeler či Mark Scheifele. Tým skvěle posílil i příchod Paula Stastnyho v průběhu letošní sezony. O tom, že Patrick Laine byl skvělou volbou v draftu se snad ani přít nemusíme…
Winnipeg skončil letos ve finále Západní konference po tuhých bojích s Las Vegas. Kvůli mimořádnému počinu McPheeho s Vegas asi letos Cheveldaoff cenu pro nejlepšího GM nezíská. Rozhodně však se svými Jets neřekl poslední slovo.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -