- Reklama -

Nashville končí. Famózní Makar dovedl Colorado do druhého kola

- Reklama -

Pouze jedna série prvního kola letošního play-off skončila v nejkratším možném čase a byla to ta mezi Coloradem a Nashvillem. Favorizovaní Avs neponechali nic náhodě a přes svého soupeře přešli v poměru 4:0 na zápasy (7:2, 2:1p, 7:3, 5:3).

V brance si triumf a postup vychutnal i český gólman Pavel Francouz, který nastoupil místo Darcyho Kuempera, jenž se zotavuje ze zranění v obličeji z minulého zápasu. Předvedl osmadvacet úspěšných zásahů a splnil to, co se od něj čekalo – zapsal výhru, která znamenala postup.

Avs se ale činili hlavně směrem dopředu. Jednadvacet nastřílených branek v sérii, která skončila už po čtyřech zápasech, je parádní produktivita. Od roku 1986 zvládly jen čtyři týmy, které vyhrály sérii 4:0, nastřílet více gólů.

Nutno ale objektivně přiznat, že v tomto ohledu Coloradu nahrála absence týmové jedničky Preds a jednoho z nejlepších gólmanů sezóny, Juuseho Sarose. Jeho náhradníkovi Davidu Rittichovi úvodní duel série hrubě nevyšel. Do akce tak šel Connor Ingram, který sice dělal, co mohl, zejména ve druhém utkání série doslova čaroval, ale kanonádě Laviny nakonec nezabránil.

- Reklama -

Fenomenální výkon předvedl zejména Cale Makar. Obránce Avs nasbíral za čtyři zápasy celkem deset bodů za tři branky a sedm asistencí. Žádný bek v historii neměl za čtyřzápasovou sérii play-off tolik bodů (dosud nejvíc Denis Potvin a Paul Coffey – 9).

Makar tak jednoznačně předčil svého konkurenta v souboji o Norris Trophy, Romana Josiho. Fenomenální Švýcar, jenž se v základní části zastavil až na neskutečných 96 bodech, zapsal v sérii pouze jeden gól a jednu gólovou nahrávku. To Makar na druhé straně doslova dominoval.

Třikrát zapsal po třech bodech a v jediném duelu, kdy zaznamenal jen jeden bod, zase celý zápas rozhodl gólem v prodloužení. Tady je jeho bilance v jednotlivých utkáních:
1. zápas – 3 body (1+2)
2. zápas – 1 bod (1+0), vítězný gól v prodloužení
3. zápas – 3 body (0+3)
4. zápas – 3 body (1+2)

Třiadvacetiletý rodák z Calgary také po čtyřech odehraných zápasech všech osmi sérií vede produktivitu play-off. Až za ním jsou Brad Marchand (9 bodů), Sidney Crosby (9 bodů) a David Perron (7 bodů). Dalších jedenáct hráčů je na šesti bodech, včetně kupříkladu Connora McDavida, Austona Matthewse nebo Nathana MacKinnona.

„Dneska byl zase všude,“ chválil svého svěřence kouč Jared Bednar. A spoluhráč Nathan MacKinnon šel s chválou ještě dál. „Právě teď je možná nejlepším hráčem v lize,“ prohlásil. Nejlepší hráč série, jak je jeho zvykem, veškerou chválu odmítal. „Kdykoli máte možnost ukončit sérii a postoupit, měli byste toho využít,“ řekl k rychlému postupu Makar.

Toho těsně před koncem utkání zasypali fanoušci domácích různými předměty, které naházeli na střídačku hostů. „Zasáhl mě pytlík Skittles,“ bral to Makar s humorem. „Samozřejmě nikdo nechce končit sérii takhle, takže to chápu. Příjemné to nebylo, ale do té doby byla atmosféra parádní,“ pochválil.

V součtu základní části a play-off má Makar letos bilanci: 81 zápasů, 31 gólů, 96 bodů, +52. To jsou neskutečná čísla. Jeho průměr bodů na zápas v play-off za celou kariéru (1,05) zaostává za jediným jménem, a tím je legendární Bobby Orr (1,24). Pokud tedy bereme do úvahy obránce, kteří v play-off odehráli alespoň 30 zápasů.

A ještě malá zajímavost. Makar měl v prvním kole více bodů, než kolik celý tým Predators nastřílel branek. Ve sbírce už má Calder Trophy pro nejlepšího nováčka a letos je podruhé nominován na Norris Trophy pro nejlepšího beka sezóny. Pokud by Avs postoupili do finále Stanley Cupu, je dost dobře možné, že by patřil ke žhavým kandidátům i na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Ale to už předbíháme.

Finále je ještě hodně daleko. Ve druhém kole čeká na Avalanche vítěz souboje mezi Minnesotou a St. Louis (zatím 2:2 na zápasy). A jak se Avs přesvědčili loni, nikdy není nic jistého. Zatím ale svěřenci kouče Bednara působí jako dobře namazaný stroj.

Makarova asistence na gól Ničuškina:

Makarův gól:

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -