- Reklama -

Nechám mu ten 1000. bod, když nás nechá vyhrát, popichuje Henrika Sedina Luongo

- Reklama -

Henrik Sedin čeká na poslední bod, aby vstoupil do klubu tisícovkařů. Říká sice, že podobné milníky moc neřeší, ale zároveň přiznal, že by ho rád dosáhl doma. V pátek bude mít příležitost. Vancouver přivítá na vlastním ledě Floridu a Sedin možná nastoupí proti starému známému. V bráně hostů by měl stát Robert Luongo.
Pokud se chce Sedin radovat z dosaženého jubilea opravdu před fanoušky Canucks, měl by páteční šanci využít. Pak totiž odjíždí Kosatky na třízápasový trip. „Bude to něco speciálního,“ řekl Henrik Sedin, jenž vstřelil jediný gól při úterní výhře Vancouveru nad Nashvillem (1:0). „Bude to pro mě velký úkol dosáhnout toho tady a ne někde jinde.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Výzva je to o to větší, že Henrik Sedin nastoupí proti bývalému spoluhráči. Roberto Luongo strávil ve Vancouveru osm let, teď chytá čtvrtý rok znovu na Floridě. Trenér Tom Rowe mu zřejmě nevezme šanci nastoupit v dobře známém prostředí.
Gólman Floridy je vyhlášený šprýmař, takže si do protihráče v legraci rýpnul. „Nechám mu ten tisícovku, když on nám nechá dva body,“ řekl Luongo.
Žertování ale stranou. Luongo Henrika Sedina uznává. Řekl, že bude skvělé, pokud zrovna on jako první nasbírá v dresu Canucks tisíc bodů. Šestatřicetiletý švédský útočník má obdivuhodný kořínek, od roku 2000 vynechal v NHL jen 30 zápasů. Jeho dvojče Daniel, kterému zbývá do tisícovky 33 bodů, vynechal během kariéry jen 53 utkání.
„On a jeho bratr nejsou jen důležitou součástí týmu, ale celého města,“ řekl brankář Floridy. „Jsou tváří této organizace celou dobu, co jsem v lize. Takže to bude zvláštní okamžik. Doufejme, že ne zítra v noci, ale někdy potom určitě.“
Oba Sedinové už ve svém věku nezáří tolik jako v minulosti. Pořád ale patří k oporám. Henrik je s 29 body (10+19) ve 46 zápasech za Bo Horvatem druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Až překročí tisíc bodů, stane se 85. hráčem v dějinách ligy, který tuto hranici překonal.

Góly a nrávky už mu sice nenaskakují tak pravidelně jako v sezóně 2009-10, kdy se 112 body (29+83) vyhrál Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL. Oba bratři jsou ale pořád velkou útočnou silou Canucks. Vancouver je nyní se 48 body v Západní konferenci desátý a zůstává v boji o play off.
„Zase mě v tom porazil,“ smál se Daniel, který tisícovku tak rychle nepokoří. „Není to však něco, na co bychom se teď zaměřovali. Spíš se za tím ohlédneme po skončení kariéry. Nemyslím, že se o to teď tolik stará. Chce nám pomáhat vítězit a tuhle nebo tamhle u toho nasbírá nějaké body. Pokud vyhráváme, to je jediné, co ho zajímá.“
Henrik a Daniel jsou na čtvrtém a pátém místě mezi nejproduktivnějšími švédskými hráči v historii NHL. Nejlépe je na tom Mats Sundin (1349 bodů v 1346 zápasech), druhý je Nicklas Lidström (1142 bodů v 1564 zápasech) a třetí Daniel Alfredsson (1157 bodů v 1246 zápasech).

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -