- Reklama -

Největší z Hvězd. Mike Modano mezi velikány v HHOF

- Reklama -

Nemůže být šťastnější. Dveře za jeho hráčskou kariérou se už sice zavřely, hokejový svět si ale jeho velikost připomínal o uplynulém víkendu v Torontu. Mike Modano strávil v lize dlouhých jednadvacet let. Jeho malé děti byly u toho, když nejproduktivnější hráč historie NHL narozený na území USA vstoupil do klubu velikánů v Hockey Hall of Fame.
„Nikdy jsem si nepředstavoval, že budu hrát tak dlouho. Měl jsem delší kariéru, než jsem předpokládal, a většinu jsem strávil v jednom klubu. Hrál jsem v mnoha skvělých týmech, s mnoha vynikajícími hráči. Nejvíce hrdý jsem právě na to, jak dlouho jsem vydržel hrát,“ uvedl pro Detroit Free Press nejlepší hráč, jakého dal světu stát Michigan.
Jednička draftu 1988 debutovala v NHL o rok později v dresu tehdejších Minnesota North Stars. V roce 1991 postoupil se spoluhráči až do finále Stanley Cupu, v němž ovšem nestačili na Pittsburgh Maria Lemieuxe.
V roce 1993 se klub přestěhoval do Texasu. „Netušili jsme, co od Texasu očekávat. Nechtěli jsme pryč z Minnesoty, kde vždy bylo a pořád je srdce amerického hokeje. Věděli jsme, že lidé v Dallasu toho o hokeji moc nevědí. Být členem Dallas Stars a vidět, jak hokej v Texasu roste, bylo ale skvělé. Nikdy jsme si nemysleli, že se zde hokej takhle chytne,“ vzpomínal při své rozlučce s kariérou.
Po přestěhování klubu do Dallasu zůstal ještě mnoho let kapitánem a hlavní tváří organizace Stars, v roce 1999 se výraznou měrou přičinil o první triumf klubu ve Stanley Cupu. Po dvaceti sezónách u Hvězd odešel v létě 2010 na jednu sezónu do Detroitu, poté se s kariérou rozloučil jako nejlepší americký střelec (561 branek) a nejproduktivnější hráč (1 374 bodů).
Hvězdy s ním odmítly uzavřít novou smlouvu, a když projevili zájem Red Wings, nebylo co řešit. Byla to výhra pro obě strany. Modano se vrátil domů do Michiganu a Detroit získal do svých řad místní hokejový idol.
Modano dodnes drží několik klubových rekordů Hvězd, například 1459 odehraných zápasů, 557 branek, 802 asistence, 174 zápasů v play off nebo 145 bodů v play off. Však také Stars jeho dres číslo 9 slavnostně vyvěsili pod strop American Airlines Center.
Tony Granato, nynější asistent trenéra Red Wings, si i dnes vybavuje, jak se s Modanem sešel v roce 1991 v týmu USA. „Pamatuji si, jak na tréninku po ledě doslova létal. Bylo mu tehdy dvacet a vlastně teprve začínal. Jeho dres za ním vlál jako vlajka. Byl jedním z těch hráčů, u kterých si rádi zaplatíte, abyste je viděli hrát. Měl fantastickou kariéru. Byl jedním z nejlepších amerických střelců a to po dlouhou dobu, nikdy nezpomalil,“ řekl Granato, sám výborný útočník.
Dnes čtyřiačtyřicetiletý rodák z Livonia si v novém klubu rychle zvykl, bohužel ale utrpěl devastující zranění předloktí a přišel o polovinu sezóny. Angažmá se tak nevyvedlo podle jeho představ.
„Neproběhlo to tak, jak jsme plánovali. Zpočátku to byla velká emocionální změna. Myslím, že Mike chtěl ukončit kariéru v Dallasu. Pak se mu u nás začalo opravdu dařit a najednou byl na čtyři měsíce mimo kvůli seknutí do ruky,“ vzpomíná generální manažer Red Wings Ken Holland.
„Užil jsem si náš společný čas. Mike byl skvělý kluk, pozitivní, týmový hráč. Byl inteligentní, vtipný. Myslím, že si u nás ten krátký pobyt užil a byl rád, že mohl hrát před svými rodiči. Byl jedním z nejlepších hráčů své doby, jedním z nejlepších Američanů vůbec, a nejlepším z těch, co pocházeli z Detroitu,“ dodal Holland.
Justin Abdelkader, útočník Red Wings, který stejně jako Modano pochází z Michiganu, hltal každé slovo zkušeného spoluhráče. „Byl jsem pořád velmi mladý a v lize nový a bylo pro mne skvělé mluvit s někým, jako je Mike. Věděl jsem, že je to úžasný hráč, Američan, stejně jako já z Michiganu. Hltal jsem jeho myšlenky,“ svěřuje se.
„Přišel sem bez manželky, proto hledal někoho, s kým by chodil na večeře. Strávili jsme spolu spoustu času mimo arénu. Naučil jsem se od něj spoustu detailů, velmi mne podporoval,“ dodal Abdelkader.
Dokonce i takový hráč jako Henrik Zetterberg se o Modanovi vyjádřil v tom smyslu, že je to ten typ hráče, o kterém po skončení vlastní kariéry prohlásíte: „Hrál jsem s Mikem Modanem!
Je to hokejová legenda, jak pro Dallas, tak pro USA. Bohužel byl po většinu času u nás zraněný, ale byl to skvělý chlap a spoluhráč, který se věnoval mladým,“ řekl Zetterberg. Další detroitský hrdina, Pavel Dacjuk, se připojuje. „Po ledě létal, uměl střílet, byl nezastavitelný,“ prohlásil Rus.
Jeho žena Allison, která Modanovi porodila v červenci dvojčata, s oblibou říká, že má doma tři děti. Počítá mezi ně i svého manžela, o kterém tvrdí, že se rozhodně nechová na svůj věk. Že si v kabině rozuměl s mladými, ji tedy nepřekvapuje. „Myslí si, že jsem blázen. Ptá se mě, kdy konečně dospěju. Pořád říká, že má doma trojčata,“ směje se útočník s vizáží filmové hvězdy.
Modano je skutečně šťastný muž. Stal se hrdinou Američanů v pro ně ne tolik typickém sportu, do Dallasu přinesl Stanley Cup, s týmem USA slavně porazil Kanadu ve finále Světového poháru 1996. Teď je skvělým ambasadorem této krásné hry a užívá si rodinné štěstí. Pro fanoušky zůstává dlouholetý kapitán Stars modlou, nesmírně oblíbený je také kvůli své velkorysé charitativní aktivitě. Ženy na něm oceňují nejen jeho vzhled a vtip, ale také dobré srdce.
Během své rozlučkové tiskové konference po skončení kariéry se několikrát rozplakal, slzy ho přemohly i tentokrát, při jeho proslovu u příležitosti uvedení do Hokejové síně slávy. Pokud se bude na řečnění někoho z šestice nových členů vzpomínat, bude to zcela jistě Modano. Několikrát přítomné pobavil a rozesmál, zároveň bylo cítit, že mluví ze srdce a je upřímně dojatý.
Jeho bývalý spoluhráč z Dallasu Steve Ott vysekl svému parťákovi před lety poklonu. „Hrát s nejlepším americkým hokejistou je pocta. On je prostě ten nejlepší, jaký kdy oblékal tento dres. Brzy bude v Síni slávy,“ prohlásil Ott v době, kdy Modano končil kariéru. A měl pravdu. Už tam je. Naprosto po právu.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -