- Reklama -

Nepřekonatelný. Merzlikinš dál přivádí soupeře k zoufalství

- Reklama -

Columbus se veze na vítězné vlně. Svěřenci Johna Tortorelly vyhráli deset zápasů v řadě a vyšplhali na třetí místo v Metropolitní divizi. Velkou zásluhu na jejich tažení má skvělá obrana v čele s fantastickým gólmanem.
Lotyš Elvis Merzlikinš nastoupil z oněch deseti duelů osmkrát, pokaždé si připsal výhru, z toho celkem pětkrát vychytal nulu! Žádný jiný gólman NHL v letošní sezóně ještě pět čistých kont nevychytal. A jak už bylo zmíněno, Lotyš to zvládl během posledních osmi zápasů.
Tento výkon (pět nul v osmi utkáních) zvládlo kromě něj od roku 1929 jen pět dalších brankářů – Frank Brimsek, Bill Durnan, Tony Esposito, Ed Belfour a Brian Boucher. Pouze jeden z nich (Brimsek) to ale dokázal ve své nováčkovské sezóně.
Fanda NHL


Nejdelší vítězná série gólmana-nováčka v NHL činí 12 utkání. Držitelem tohoto rekordu je Ross Brooks ze sezóny 1973-74. Merzlikinšovi tak chybí už jen čtyři výhry, aby tento historický počin vyrovnal.
Klubový rekord Blue Jackets už ale překonal. Žádný nováček nedokázal v dresu Columbusu vychytat osm výher v řadě. A žádný nováček mezi všemi letošními brankáři v NHL to také nesvedl.
V posledních dvou duelech pochytal všechny střely, které na něj mířily. V úterý předvedl 32 zákroků při výhře nad Floridou (1:0 v prodloužení). Na poslední nulu se ale příliš nenadřel. Hosté z Detroitu na něj v Nationwide Areně vyslali pouhých šestnáct střel.
„Pozitivní hlavně je, že jsme vyhráli. To je to, na čem záleží,“ tvrdil skromně hrdina večera, který si vysloužil chvály od kouče Tortorelly. „Moc jsme toho soupeři nedovolili, ale Merzlikinš předvedl několik dobrých zákroků,“ prohlásil „Torts“.
Lotyš také nezapomněl pochválit diváky, kteří každému jeho zákroku hlasitě aplaudovali. „Jsou neuvěřitelní. Moc nám pomáhají, nejen mně osobně, ale celému týmu,“ řekl. Na NHL už se podle svých slov adaptoval. „Tahle liga už mě neděsí,“ prohlásil nedávno.
„Vycházíme spolu výborně. V kabině se hodně smějeme, užijeme si spoustu zábavy. Je to skvělý kluk. Ví, co chce, ale na nic si nehraje,“ vysekl parťákovi poklonu Matiss Kivlenieks, druhý lotyšský gólman v týmu Columbusu.
„Pořád se učí. Tohle je jeho první sezóna v Americe. Počkejte, až uvidíte, co bude předvádět za pět let,“ říká Manny Legace, bývalý gólman a současný trenér brankářů Blue Jackets.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -