- Reklama -

Nezdolná sedmička: Po Jágrově 68 přišlo na řadu vyřazení čísla 7

- Reklama -

Je to jen týden, co ke stropu arény v Pittsburghu vystoupal dres s číslem 68 na počest Jaromíra Jágra a nejslavnější hokejová soutěž světa se dočkala další pocty legendě. V Chicagu vyřadili z nabídky číslo 7, které nosil nezdolný, ikonický Chris Chelios. „Mé srdce během kariéry nikdy neopustilo Chicago. A teď jsem navždy zpět,“ říkal dojatý legendární obránce během slavnostního ceremoniálu.

Tvrdý bek, který se dokázal každému dostat pod kůži, v NHL odehrál celkem 26 sezon, 1651 zápasů v základní části a dalších 266 přidal v play-off. Spolu s Gordie Howem mu tak náleží pozice v čele hráčů s nejvíce odehranými sezonami v historii celé soutěže!

Na slavnostní ceremoniál přijel spolu se svou maminkou ve stylovém Cadilacu a poté už sledoval, jak jeho sedmička stoupá, zaslouženě, ke stropu haly. Přitom si neopomenul rýpnout do Patricka Kanea, který, stejně jako on, poté, co se stal legendou Blackhawks, zamířil do Detroit Red Wings. „Kane, Patrick Kane, neskutečné… Ten dres na tobě vypadá pěkně divně! Ale zvykneš si. A neboj, nakonec to i pro tebe dopadne dobře. Jednoho dne tady budeš stát ve stejné pozici, jako dnes stojím já. Jen mi prosím tě tu dnešní show neukradni nějakým super výkonem,“ povídal dobře naložený Chelios před začátkem zápasu Chicaga právě s Detroit Red Wings.

Chris Chelios není jen ikonou Blackhawks. Silnou stopu zanechal i v Montreal Canadiens, kde nastupoval v úvodu kariéry a v Detroit Red Wings, kde nastoupil do 10 sezon. Americký tvrďák s řeckými kořeny patří mezi nezdolné dříče nejslavnější soutěže světa. Když říkáme nezdolné, tak myslíme ve všech aspektech. Na ledě se dokázal soupeřům dostat pod kůži, v sezoně 1992-1993 si připsal dokonce 282 trestných minut. Zároveň to byl ale i skvělý hokejista. Hned dvakrát dosáhl na metu 70 bodů za sezonu.

- Reklama -

A nezdolný byl i co se dlouhověkosti týče. Jaromír Jágr ještě dnes, v 52 letech válí za Kladno, Chris Chelios ještě před 10 lety, v 48 letech nastupoval v NHL. Ano, jednalo se už jen o krátkou epizodu v Atlanta Trashers, ale i tak se do nejslavnější ligy dokázal probojovat díky výkonům navzdory dvoucestné smlouvě, kterou podepsal na farmě v Chicago Wolves.

Za to, že mohl v NHL nastoupit do tolika sezon vděčí své drsné přípravě. Pravidelné tříhodinové vyjížďky v letní Kalifornii sloužily jako drsná předsezonní průprava. Následně se udržoval ve formě i díky brutální kombinaci, kdy si postavil rotoped do sauny a v ní si dal pořádně do těla. A svou roli hrála i genetická výbava.

A v neposlední řadě byl Chris Chelios nezdolný pařmen. Skupinka kolem něj, do které patřili Eddie Vedder z Pearl Jam, herec John cusack, Denis Rodman měla přzdívku Rat Pack of Chicago a v místních klubech za to uměla pořádně vzít.

„Chris by v žádném případě nemohl sloužit jako reklamní poutač na správnou životosprávu. To opravdu ne. Když vám řeknu, že žil život plnými doušky, je to pravda. Co se mi na něm ale vždycky líbilo, na každý zápas se dokázal perfektně připravit. Dal si klidně deset piv za večer. To pro něj není problém. Ale druhý den byl první v kabině, jezdil na kole, zalezl si do sauny. Prostě profík,“ říkal o něm před lety v rozhovoru pro Deník Sport Dominik Hašek, se kterým se potkal jak v Chicagu, tak v Detroitu.

Cheliosovu výjimečnost dokazují i kariérní statistiky a ocenění. Hokejista, který byl draftován až ve druhém kole na 40. místě, začal v soutěži nastupovat za Montreal Canadiens. V ikonickém kanadském týmu to v 80. letech dotáhl k vítězství ve Stanley Cupu 1986 zařazení mezi nováčky roku (1985) a k zisku Norrisovy trofeje pro nejlepšího beka ligy. Na začátku 90. let zamířil do svého domovského Chicaga a za tamní Blackhawks odehrál devět sezon. Stanleyův pohár pro Blackhawks nezískal, ale vytvořil si pozici legendy, kterou korunoval dvěma Norrisovými trofejemi. Už jako veterán pak v roce 1998 přestoupil do Detroit Red Wings, kde spolu s Dominikem Haškem oslavil hned dvakrát zisk Stanley Cupu a navrch přidal NHL Plus-Minus trofej a Mark Messier Leadership Award. Od roku 2013 pak je členem Síně slávy NHL.

Úspěchy sbíral i v mezinárodním hokeji. V týmu USA získal stříbro na olympiádě v Salt Lake City, v roce 1996 triumfoval ve Světovém poháru a stříbro slavil i na Canada Cupu v roce 1991. A když už jsme u působení v národním týmu… Byl to Chelios, kdo poslal japonskému olympijskému výboru šek na 3 000 dolarů jako omluvu za řádění amerického týmu poté, co vypadl ve čtvrtfinále s Českem.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -