- Reklama -

Novoroční Winter Classic ovládl hostující Montreal. Plekanec asistoval u dvou branek

- Reklama -

Gillette Stadium ve městě Foxborough nedaleko Bostonu bylo v pátek 1. ledna svědkem již osmého novoročního NHL Winter Classic, v němž se domácí Boston Bruins utkali se svými odvěkými rivaly, týmem Montreal Canadiens. Hokejový svátek byl tradičně zahájen kanadskou a americkou hymnou, přičemž zejména rocková verze „O, Canada“ v podání skupiny Simple Plan byla velmi originální.
V brance Habs se při zranění Careyho Price představil Mike Condon, jenž vyrůstal ve státě Massachusetts, asi třicet mil od Bostonu. „Je to pro mne pocta, ale nakonec je to jen další zápas, ve kterém jde o dva body,“ odmítal před zápasem nervozitu. Do sestavy týmu Michela Therriena se právě včas vrátil Brendan Gallagher, kterému uvolnil místo Sven Andrighetto.


Bude vás zajímat:


Na straně Bruins chyběli zraněný David Krejčí a také suspendovaný Brad Marchand. Jejich místa v sestavě zaujali Seth Griffith a  Alexandr Chochlačev. „Doteď jsme si to všichni užívali, byly tu s námi naše rodiny, ale jakmile padne první buly, každý se bude soustředit jen na zápas. Všichni víme, jak těsná je situace v tabulce a jak si oba týmy stojí. Z tohoto důvodu má zápas opravdu velký význam,“ uvědomoval si před začátkem Winter Classic kouč Claude Julien. „Ve hře je první místo,“ souhlasil i Max Talbot, jenž připomněl, že vítěz duelu přeskočí Floridu na prvním místě Atlantické divize.
České barvy v utkání hájili na straně Montrealu dva Tomášové – Plekanec a Fleischmann. Lépe do zápasu vstoupili hosté, když se již po 74 vteřinách prosadil David Desharnais. Montreal měl v úvodní dvacetiminutovce výraznou střeleckou převahu a svého soupeře přestřílel v poměru 14:3. Canadiens si také vynutili dvě přesilovky, skóre už se ale do konce první části nezměnilo. Do šaten tak se zaslouženým jednogólovým náskokem odcházeli Habs.
Kdo čekal, že se po pauze na led vrátí odhodlanější Medvědi, zmýlil se. Canadiens vyšel parádně také vstup do druhé části. Přesně po dvou minutách navýšil náskok hostů Paul Byron a jejich tlak pokračoval i v následující přesilovce. Teprve poté se hra přeci jen vyrovnala a v početní výhodě si zahrál také Boston. V čase 37:20 ale myšlenky domácích na vstřelení kontaktní branky zmrazil za přispění Plekance navrátilec Brendan Gallagher – 0:3. Frustraci Bruins ještě prohloubil fantastický zákrok Condona proti střele Spoonera desetinu sekundy před koncem druhé třetiny, kdy na trestné lavici seděl Tomáš Plekanec.
Pokud začal Mike Condon v koutku duše přemýšlet o tom, že by mohl být prvním brankářem v historii, který vychytá při Winter Classic čisté konto, musel si nechat zajít chuť. V čase 43:54 umazal nulu na jeho kontě Matt Beleskey, jenž se tak postaral o zajímavou zápletku dosud jednoznačného zápasu. Boston se nadechl k náporu a několikrát byl blízko snížení na rozdíl jediné branky. Jenže udeřilo na druhé straně, kdy se z brejku prosadil po přihrávce Gallaghera kapitán Max Pacioretty. Druhou asistenci v utkání si připsal Tomáš Plekanec.
Závěr zápasu okořenila bitka Jimmyho Hayese s Larsem Ellerem. V čase 58:28 pak stanovil definitivní podobu skóre svým druhým gólem v utkání Paul Byron.
BOSTON – MONTREAL 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)
Branky a asistence:
44. Beleskey (McQuaid, Spooner) – 2. Desharnais (Weise, Jemelin), 23. Byron (Flynn, Barberio), 38. Gallagher (Pacioretty, Plekanec), 49. Pacioretty (Gallagher, Plekanec), 59. Byron (Subban, Beaulieu)
Střely na branku: Boston 3-14-11=28, Montreal 14-11-5=30
Přesilovky: Boston 0/3, Montreal 0/4

Brankáři: Tuukka Rask 25/30 – Mike Condon 27/28
Hvězdy utkání: Gallagher (MTL), Condon (MTL), Beleskey (BOS)

Česká účast: Tomáš Plekanec (0+2, +2, 19:07, 2 tr. minuty), Tomáš Fleischmann (0+0, +1, 15:43, 0 tr. minut)
Sestavy:
Boston Bruins
Rask – Chára, Seidenberg, Krug, McQuaid, Morrow, Miller – Eriksson, Bergeron, Griffith – Beleskey, Spooner, Connolly – Vatrano, Ferraro, Chochlačev – Rinaldo, Talbot, Hayes
Kouč: Claude Julien
Montreal Canadiens
Condon – Beaulieu, Subban, Markov, Petry, Jemelin, Barberio – Pacioretty, Plekanec, Gallagher – Eller, Galchenyuk, Carr – Fleischmann, Desharnais, Weise – Byron, Mitchell, Flynn
Kouč: Michel Therrien
Rozhodčí: Wes McCauley, Kevin Pollock
Čároví: Steve Barton, David Brisebois
Gillette Stadium, Foxborough, Massachusetts – 2016 Bridgestone NHL Winter Classic
Počet diváků: 67 246
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -