- Reklama -

Odešel Mike Bossy, jediný svého druhu

- Reklama -

O jeho špatném zdravotním stavu se vědělo už nějakou dobu. Před časem vzbudil na sociálních sítích poprask účet oblíbeného podcastu Spittin‘ Chiclets, když zveřejnil zprávu o tom, že bývalý vynikající útočník Mike Bossy zemřel. Nebyla to pravda. Bývalí hráči Ryan Whitney a Paul Bissonette, kteří za tímto podcastem stojí, se za svůj neověřený příspěvek omluvili. Schytali za to kritiku ze všech stran.

Dnes se však nejhorší obavy potvrdily a hokejový svět obletěla zpráva o úmrtí jednoho z nejlepších střelců hokejové historie. Rodák z Montrealu skonal ve věku 65 let, když prohrál svůj boj s rakovinou plic. Pro fanoušky Islanders je to další smutná zpráva, letos v lednu totiž zemřel další z členů slavné dynastie, Clark Gillies.

Bossy byl jedním z nejlepších kanonýrů historie NHL, mnohými je dokonce považován za naprostou jedničku mezi ryzími střelci. Kariéru mu zkrátily vleklé problémy se zády, v NHL stihl jen deset sezón, ve třiceti letech musel s hokejem skončit. Přesto je výčet jeho úspěchů naprosto fenomenální.

- Reklama -

Devětkrát v řadě překonal ceněnou metu 50 gólů za sezónu, pětkrát se dokonce přehoupl přes šedesátku. Padesát branek nedal pouze ve své poslední sezóně, během které ho sužovaly nesnesitelné bolesti zad a také pochroumané koleno. V 63 duelech dal tehdy 38 branek, a kdyby mu zdraví dovolilo odehrát kompletní ročník, měl našlápnuto k desáté padesátigólové sezóně v řadě.

V roce 1978 si odnesl Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, o čtyři roky později získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. S New York Islanders se čtyřikrát v řadě (1980-83) radoval ze zisku Stanley Cupu. Dvakrát byl autorem rozhodující trefy ve finále (1982, 1983).

Byl naprosto klíčovou postavou slavné dynastie trenéra Ala Arboura, spolu s gólmanem Billym Smithem, zadákem Denisem Potvinem a útočníky Bryanem Trottierem, Clarkem Gilliesem nebo Butchem Goringem. Vždyť cestou za čtyřmi triumfy ve Stanley Cupu (celkem 72 utkání) nasázel neskutečných 61 branek.

Jeho kariérní čísla jsou pak dostatečně výmluvná. V základní části odehrál 752 zápasů, nastřílel 573 branky a přidal 553 asistencí (1 126 bodů). V play-off nastoupil do 129 duelů s bilancí 85 branek a 75 asistencí (160 bodů).

Bossy je jedním z pěti hráčů, kteří dokázali nastřílet 50 branek v prvních 50 zápasech sezóny (Maurice Richard, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Brett Hull). Ze všech hráčů v historii NHL má nejvyšší průměr vstřelených branek na zápas v základní části (0,762), pokud jde o bodový průměr na zápas (1,497), je třetí za Gretzkym a Lemieuxem. V roce 1991 byl uveden do Hokejové síně slávy.

Vždy otevřeně vystupoval proti násilí v hokeji. Vyhlášený gentleman celkem třikrát obdržel Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče a sportovního ducha při zachování vysoké herní kvality.

Otec dvou dcer a dědeček dvou vnoučat v říjnu oznámil, že trpní rakovinou plic (už v době aktivní kariéry byl vášnivým kuřákem). „Nečeká mě lehká bitva, ale mohu slíbit, že budu bojovat stejně, jako jsem vždycky bojoval na ledě,“ prohlásil tehdy.

Nedávno se ale jeho stav prudce zhoršil. Dnes ráno svůj boj prohrál, obklopen rodinou. Stalo se tak v Montrealu, jeho rodišti. „Táta miloval hokej, ale ze všeho nejvíc miloval život. Držel se až do konce. Moc toužil žít,“ uvedla v prohlášení Bossyho dcera Tanya.

„Organizace New York Islanders je zarmoucena odchodem hokejové ikony. Jeho vášeň a touha být nejlepší pokaždé, když vstoupil na led, byla bezkonkurenční. Navždy formoval historii tohoto klubu,“ prohlásil generální manažer Lou Lamoriello.

„Trenéři soupeřů jím byli posedlí, ze všech sil se ho snažili ubránit. On byl ale nezastavitelný. Zvedal diváky ze sedadel jako málokdo,“ uvedl dnes šéf NHL, Gary Bettman.

Je vskutku symbolické, že hokejisté New York Islanders dnes nastoupí právě na ledě Montrealu. Oba kluby bezpochyby pojmou tento duel jako poctu jednomu z největších velikánů hokejové historie.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -