- Reklama -

PRŮZKUM: Více než hokeje si Kanaďané váží ústavy i policie

- Reklama -

Takřka devadesát procent Kanaďanů je hrdých na svou národnost. Vysoká životní úroveň a vyspělá demokracie činí z Kanady oblíbený domov.  Avšak jakou měrou se na této hrdosti podílí hokej, oblíbená zimní kratochvíle?


Nepřehlédněte: Nejlepší zvuk mají v Kanadě Canadiens. Velkou část týmů NHL však poráží i basketbal


Nejrychlejší kolektivní hra je v zemi javorového listu mocným symbolem, nejnovější průzkum Statistics Canada ale ukazuje, že Kanaďané vidí v tomto ohledu jako významnější Kanadskou chartu práv a svobod, Královskou kanadskou policii (RCMP) či státní vlajku.
Zatímco ústavní dokument zaručující základní práva a svobody považovalo za významný kanadský symbol 70 % respondentů, hokej pouze 46 %. Mezi dotazovanými ženami byl hokej zmíněn dokonce pouze ve 42 % případů.


„Hokej a jízdní policie mohou být symboly kanadského života…ale je to Charta, jež bezprostředně ovlivňuje každodenně naše životy,“ komentoval pro Toronto Metro News výsledky průzkumu profesor Richard Nimijean z Carletonské univerzity.
„Vztah k ústavě je pak silnější mezi mladými Kanaďany, kteří vyrůstali na odkazu multikulturalismu, tolerance a plurality,“ uzavírá Nimijean.
Titulní foto: abdallahh/flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -