- Reklama -

Rozhodčí v roli krysařů rozzlobili Jágra

- Reklama -

Když na Floridě před včerejším zápasem s New Jersey rozdali mezi diváky 10 tisíc plastových krys jako připomínku úspěšného tažení vyřazovacími boji před dvaceti lety, málem si tím zadělali na problémy v play off letošním.
V sezóně 1995-96 působili Panthers v lize teprve třetím rokem, přesto došli až do finále Stanley Cupu. Symbolem tehdejšího triumfu se staly hračky v podobě krys, které návštěvníci Miami Areny házeli na led po každém vstřeleném gólu. Tradice vznikla na základě historky Scotta Mellanbyho, jenž před zahajovacím domácím utkáním zabil v šatně hokejkou krysu a stejnou holí poté v zápase vstřelil dvě branky.
Uklízení kluziště po každém gólu si pochopitelně vyžádalo nějaký čas, což se příliš nezamlouvalo vedení NHL. Od následujícího ročníku proto zavedla pravidlo, které rozhodčím umožňuje udělit domácímu týmu dvouminový trest v případě, že diváci zasypou led nějakými předměty (s výjimkou v podobě zvláštních událostí jako vstřelení hattricku apod.). Při prvním porušení pravidla hlasatel upozorňuje návštěvníky na možnost postihu, při druhém už mohou sudí konat.
A právě k tomu ve čtvrtek došlo. Domácí fanoušci vybavení od marketingového oddělení Panthers dostatečným počtem „vrhacího náčiní“ oslavili už první gól Jonathana Huberdeaua ve 28. minutě, plastové hračky poté přistály na ledě i při dalších dvou trefách floridských hokejistů (znovu Huberdeau a poté Aleksander Barkov) ve třetím dějství. A rozhodčí neváhali a nařídili otevřít vrátka na lavici hanby.

První vyloučení v čase 43:13 ještě umocnil pozdější faul Stevena Kampfera, takže Panteři se museli skoro půl minuty bránit ve třech. Oslabení přežili stejně jako to, které následovalo dvě minuty a osm sekund před sirénou. Blake Pietila snižoval za Ďábly na konečných 2:3 už při normálním počtu mužů na ledě, šest vteřin před konečným hvizdem.
Kdyby však speciální formace Devils pracovaly lépe, mohla Florida skončit třeba i bez bodu a neodpoutala by se od Tampy Bay na čele Atlantické divize. Že by svěřencům Gerarda Gallanta unikl postup do play off, to už je téměř nemožné, ztráta divizního titulu by ale mohla vyústit ve ztracenou výhodu domácího prostředí pro případné druhé kolo play off (a v případě špatných výsledků v závěru základní části a vzepětí některého z konkurentů i pro první kolo).
Z domácího tábora proto po utkání zaznělo několik hlasů poukazujících na přílišnou úzkoprsost mužů v pruhovaném.
„Nesouhlasím s tresty, které nám udělili,“ začal třeba svoji řeč Jaromír Jágr. „Vždycky můžeme tvrdit, že to byli fanoušci Devils a že přesilovku jsme měli hrát my. Tohle byl příliš důležitý zápas a v play off budou takovéhle situace ještě důležitější. Myslím, že za tohle by se dvě minuty neměly dávat. Liga by s tím měla něco udělat.“
„Pokud nám budou dávat trest za každou hozenou krysu, jak to bude vypadat v play off? Soupeř může někomu zaplatit, aby házel krysy, a bude hrát celou dobu přesilovku? Nechápu to,“ dodává český veterán.
Ani trenér Gerard Gallant se netvářil zrovna šťastně, jeho nelibost však mířila směrem k divákům. „Rozhodčí s tím nemohli nic dělat. Taková jsou pravidla a platí už dlouho, lidi by je měli znát lépe. Doufám, že už se to nebude opakovat. Musíme být chytřejší,“ pronesl.
„Nebudu se plést do rozhodování našeho marketingového oddělení, to není můj obor, ale doufám, že fanoušci chápou, jak důležité jsou pro nás tyhle zápasy a získané body. Doufám, že pochopí, že krysy můžou házet na led až po skončení zápasu. Dneska nás to skoro připravilo o vítězství. Kluci tvrdě bojovali. Máme rádi naše fanoušky a máme rádi i tuhle tradici, ale doufám, že se to nebude opakovat,“ vyzývá Gallant příznivce Panterů k vyjádření podpory jiným způsobem.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -