- Reklama -

San Jose došla trpělivost. Po neúspěšné sezóně končí trenér McLellan i jeho asistenti

- Reklama -

Už po loňském brzkém vyřazení z play off se v zámořských médiích vyrojily spekulace, že pozice Todda McLellana v týmu San Jose není nikterak pevná. Nespokojenost s výsledky mužstva v nadstavbové části soutěže tehdy veřejně vyjádřil i majitel týmu Hasso Plattner. McLellan nakonec sice dostal důvěru i na další ročník, ovšem moc dobře věděl, že případný další neúspěch znamená vyhazov.
Zisk 89 bodů stačil v tabulce Západní konference pouze na dvanáctou příčku. McLellan tak nesplnil základní úkol, mužstvo zůstalo poprvé po jedenácti letech před branami play off a bylo jen otázkou času, kdy vedení Sharks oznámí změny v trenérském týmu. Došlo k tomu v pondělí odpoledne zámořského času.
Generální manažer Doug Wilson se dohodl s McLellanem na ukončení spolupráce. Z funkce uvolnil také jeho asistenty Jima Johnsona, Jaye Woodcrofta a o práci přišel videotrenér Brett Heimlich. Přidružený trenér Larry Robinson se v závěru ročníku přesunul do role ředitele hráčského rozvoje.
„Chci poděkovat Toddovi a jeho týmu za roky strávené v organizaci San Jose Sharks. Někdy je změna to nejlepší řešení pro všechny zúčastněné strany. Ale to nic nezmění a tom, čeho tady Todd a jeho spolupracovníci za posledních sedm let dosáhli,“ uvedl Wilson.
McLellan přišel do San Jose 11. června 2008, kdy nahradil propuštěného Rona Wilsona. Pod jeho vedením patřili Žraloci k nejúspěšnějším týmům základní části NHL (540 utkání, 311-163-66). Třikrát vyhráli Pacifickou divizi (2009, 2010, 2011) a jednou Prezidentovu trofej (2009). V play off (30 výher, 32 proher) ale jen dvakrát pronikli do konferenčního finále (2010 a 2011).
„Pro mě a mou rodinu bude San Jose vždy výjimečným místem. Chci poděkovat Dougovi a Sharks za příležitost trénovat tým NHL. Přestože jsme se shodli na tom, že změna bude nejlepším řešením pro mě i Žraloky, jsem hrdý na to, co jsme s touto organizací dokázali,“ uvedl v rozlučkové řeči McLellan, který bude trénoval Kanadu na květnovém mistrovství světa v České republice.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -