- Reklama -

Schyluje se k válce manažerů o Nylandera? Kdo zkusí sebrat Švéda Torontu?

- Reklama -

Fanshop týmuWilliam Nylander nenastoupil do předsezónního kempu, nehrál jediný zápas v přípravě a zatím ani nenaskočil do rozjetého válce s javorovým listem na dresu, který řídí John Tavares, Auston Matthews nebo třeba Morgan Rielly. Švédský mistr světa zatím trucuje a připravuje se individuálně doma. Existuje nějaká možnost, že v Torontu nezůstane? A kam by v takovém případě šel?
Williamu Nylanderovi skončil po poslední sezoně nováčkovský kontrakt, který mu v průměru vynášel 1,75 milionů dolarů. Protože švédský centr v posledních dvou sezonách patřil mezi stabilní pilíře sestavy, očekával logicky nárůst svého platového ohodnocení. A ani GM Toronta Kyle Dubas nebyl proti. Podle různých zdrojů byla nabídka kanadského týmu vyšší než šest milionů dolarů za sezonu.

Jenže nadějný mladík si sám sebe cení více, zhruba na úrovni Leona Draisaitla z Edmontonu, to znamená lehce přes osm milionů dolarů za jeden ročník. To Dubas a jeho kolegové odmítli akceptovat. Osmička draftu 2014 tak od té doby trucuje. Je omezeně volným hráčem, takže práva na něj stále patří Torontu.
Kvalifikační nabídka?
Problémem je, že pokud Švéd nepodepíše dohodu do 1. prosince tohoto roku, nebude už moci zasáhnout do tohoto ročníku. Zatím se žádný jiný tým neodhodlal k tomu, že by zkusil podat tzv. kvalifikační nabídku, kterou pokud by Maple Leafs nedorovnali, museli by se práv na hráče vzdát.
Podobné nabídky jsou ale využívány kluby jen velmi zřídka. Od roku 1998 jich pouze osm bylo hráči přijato, přičemž pouze Anaheim Ducks nedorovnali v roce 2007 nabídku Edmontonu Dustinu Pennerovi a museli postoupit práva na mladého křídelníka do někdejšího Gretzkyho týmu. Zatím poslední nabídku neúspěšně podali v roce 2013 Calgary Flames Ryanu O’Reillymu.




Mezi generálními manažery v NHL totiž vládne zažitý a nepsaný kodex, který považuje podání kvalifikační nabídky za jeho hrubé porušení. Byť je to naprosto legální taktika. Ale vzhledem k tomu, že Toronto a Nylander nemohou najít společnou řeč nestandardně dlouhou dobu, otevírá to možnost pro její morální vysvětlení.
Server The Score proto uvažuje, že v takovém případě by smlouvu mladému Švédovi měli nabídnout v Coloradu nebo Carolině. Pro Colorado by to dávalo smysl, ačkoliv by v případě přetáhnutí Nylandera museli poslat do Kanady čtyři volby draftu v prvním kole. Z loňské výměny Matta Duchena do Ottawy totiž mají v zásobě jejich první a třetí volbu v draftu 2019.
Díky tomu, že Landeskog i MacKinnon podepsali vzhledem k platovému stropu velmi vstřícné kontrakty, měli by Avalanche i dostatek prostředků. Nylander by mohl pomoci ulevit tlaku na první elitní formaci Lavin. Jak se rozhodne hokejový gentleman a nynější generální manažer Colorada Joe Sakic?
A co Hurikáni?
Hurikánům se dlouhodobě nedaří. Ze současné NHL čekají nejdelší dobu na postup do vyřazovacích bojů. Vítězové Stanley Cupu z roku 2006 čekají na play-off už devět sezon. Jejich soupiska po odchodu Jeffa Skinnera zoufale potřebuje dalšího produktivního útočníka. Generální manažer Hurricanes Don Waddell už dříve vyjádřil zájem o mladého Švéda. Byť nemají volbu v draftu navíc jako Avalanche, mohou se spolehnout na velkou zásobu talentů ve svých službách, takže by je kompenzace Torontu nemusela příliš bolet.
Navíc Carolina má největší prostor pod platovým stropem z celé soutěže, přičemž v příštím roce pouze Sebastianu Ahovi a Teuvo Teravainenovi končí nováčkovské kontrakty. Rozhodne se Waddell nakonec pro nestandardní krok?
Titulní foto: Icon Sportswire
 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -