- Reklama -

Šesťorkin: Nový král New Yorku Vezinou napodobil svůj idol

- Reklama -

Ruský brankář Igor Šesťorkin za letošní ročník získal Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře základní části NHL. Napodobil tak svůj idol, Švéda Henrika Lundqvista, který stejné ocenění v dresu Rangers získal přesně deset let před ním.

V mládí se Šesťorkin snažil svému vzoru co nejvíce přiblížit. „Poprosil jsem tátu, aby mi koupil stejné chrániče TPS jako měl tehdy Henrik. Jenže on mi odpověděl, že na to nemáme peníze. A tak jsem odpověděl, že příště si je koupím za svoje,“ vzpomínal šestadvacetiletý brankář. Se svým idolem se v sezoně 2019/2020 setkal v jednom týmu.

Šesťorkina si vybrali Rangers v draftu 2014 jako 118. celkově. Svůj idol Lundqvista nahradil v pozici jedničky New Yorku před sezonou 2020/2021. A po deseti letech stejně jako hvězdný Švéd získal Vezina Trophy. Druhý v hlasování skončil Jacob Markström z Flames a třetí Juuse Saros z Predators.

- Reklama -

Šestadvacetiletý rodák z Moskvy letos vychytal 36 výher a byl nejlepší v NHL v úspěšnosti zákroků (93,5 %) a v průměru branek na zápas (2,07). K tomu si připsal šest čistých kont.

„Držel nám naději a vyhrával zápasy především v začátku ročníku, kdy jsme nebyli příliš dobří. Dodávalo nám sebevědomí, když jsme věděli, že v brance je on. Když jste udělali chybu, věděli jste, že on vás podrží,“ nechal se slyšet o svém spoluhráči obránce Rangers Adam Fox.

I v play-off předváděl Šesťorkin skvělé výkony, nad síly jeho týmu ale byli úřadující šampioni z Tampy Bay, kteří Rangers vyřadili po šesti zápasech v konferenčním finále.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -