- Reklama -

Střípky z draftu

- Reklama -

Letošní vstupní draft do NHL je za námi. Během pátku a soboty bylo v sedmi kolech vybráno celkem 223 hokejistů ze 14 zemí. Dostalo se i na osm českých hráčů a jednoho Slováka. Tady je rekapitulace toho nejzajímavějšího, co právě skončený výběr talentů přinesl.

Michigan vládne

Tohle se ještě žádné škole nepodařilo. University of Michigan se stala nejúspěšnějším dodavatelem talentu, když v prvním kole bylo vybráno celkem pět hráčů, kteří na této škole působí nebo tam mají namířeno. A nebyla to žádná druhořadá jména.

Obránce Owen Power, letošní mistr světa s Kanadou, se stal podle očekávání jedničkou draftu. Šikovní útočníci Matty Beniers a Kent Johnson, kteří letos v NCAA společně řádili, přišli na řadu jako dvojka a pětka. No a čtvrtý muž pořadí, obránce Luke Hughes, míří z amerického rozvojového programu USNTDP právě do Michiganu, kde bude od podzimu hrát.

- Reklama -

Hned čtyři mladíci z první pětky tohoto draftu tedy projdou michiganskou univerzitou. „Tohle je velký den pro Michigan a pro celý univerzitní hokej,“ komentoval to Mel Pearson, kouč hokejového týmu University of Michigan.

Čtrnáct zemí

Již tradičně bylo vybráno nejvíce Kanaďanů (82), následují Američané (50), Rusové 29), Švédové (24), Finové (14) a Češi (8). Více než jednoho hráče mají ve výběru ještě Švýcaři (4), Němci (4) a Bělorusové (3). Po jednom zástupci pak mají Norsko, Slovensko, Ukrajina, Kazachstán a Velká Británie. Naopak se tentokrát nedostalo na žádného Dána, Rakušana nebo Lotyše.

Seattle Kraken

Historický byl tento draft především pro nový klub ze Seattlu. Ze druhého místa si Kraken vybrali útočníka Michiganu Mattyho Benierse. „Splňuje vše, co jsme si přáli. Je to tvrdě pracující hráč, chytrý, talentovaný, s pozitivním přístupem. Jsme šťastni, že ho máme,“ prohlásil Robert Kron, šéf amatérského skautingu.

Druhý Makar v Coloradu

Na závěr draftu si přichystalo překvapení Colorado, které z 220. pozice ukázalo na Taylora Makara, útočníka Brooks Bandits z AJHL a bratra jednoho z nejlepších beků NHL, Calea Makara. Aby toho nebylo málo, o pár hodin dříve bylo oznámeno, že letošní finalista Norris Trophy prodloužil s Avalanche smlouvu o dalších šest let v celkové hodnotě 54 milionů dolarů. Tomu se říká úspěšný rodinný den!

Gólmani mimo desítku

Čekalo se, zda některý z klubů, které volily v první desítce, sáhne po gólmanovi. Zmiňován byl v této souvislosti zejména Švéd Jesper Wallstedt. Ten přišel nakonec na řadu až jako dvacátý (Minnesota). O pět příček výše si Detroit vybral vysokého a atletického Sebastiana Cossu, který se tak stal nejvýše draftovaným brankářem.

Boucher v top10

Dá se říci, že první devítka draftovaných byla podle očekávání. Na konečné pořadí jsme si samozřejmě museli počkat, ale těch prvních devět jmen nikoho nepřekvapilo. To se ovšem nedá říci o picku číslo 10. Ottawa ukázala na křídelníka Tylera Bouchera a postarala se o první větší rozruch. Tahle volba se příliš nečekala. Syn bývalého brankáře Briana Bouchera, který mimo jiné drží s pěti čistými konty v řadě rekord v neprůstřelnosti v novodobé historii NHL, měl jít podle předpokladů nejdříve někdy v polovině druhého kola.

Vítěz prvního kola? Nejspíš Columbus

Týmy, které měly v prvním kole více než jednu volbu, podle všeho volily dobře. Minnesota získala na dvacítce opěvovaného švédského gólmana Jespera Wallstedta a později ještě obránce Carsona Lambose, Detroit bral z patnáctky vůbec prvního gólmana tohoto draftu, Sebastiana Cossu, a ze šestky zadáka Simona Edvinssona, po kterém Yzerman a spol. hodně toužili.

Nejvíce se ale v prvním kole „napakovali“ Blue Jackets, kteří vytěžili hned trojici velmi dobře hodnocených hráčů. Z pětky vzali Kenta Johnsona, o kterém už byla řeč u Michiganu, z dvanáctky, kterou získali před draftem ve výměně Setha Jonese do Chicaga, vzali Colea Sillingera, a ze své třetí volby získali zadáka Corsona Ceulemanse. Generální manažer Jarmo Kekäläinen může být spokojen, zvláště poté, co výměnami do týmu přivedl další mladé beky Adama Boqvista a Jakea Beana.

Doan a Arizona patří k sobě

Milé překvapení si připravili také zástupci Arizony, kteří ve druhém kole ze 37. pozice ukázali na Joshe Doana, syna slavného otce Shanea Doana, jenž spojil celou svou kariéru s týmem Phoenix Coyotes (nyní Arizona Coyotes, dříve Winnipeg Jets) a stále v této organizaci pracuje. Jakmile byla volba oznámena, kamery zabraly pyšného a dojatého otce, který vypadal velmi překvapeně a pochopitelně šťastně. „Tvrdě celý život pracoval, zaslouží si to. Nemohu uvěřit, že je zrovna v Coyotes. Jsem na něj pyšný,“ soukal ze sebe otec.

Propad vysoce hodnocených hráčů

Pokud jde o překvapení, určitě se nečekalo, že se někteří hráči, kteří byli v nejrůznějších žebříčcích hodnoceni vysoko, takto výrazně propadnou dolů. Největší „sešup“ oproti očekávání zažili asi Logan Stankoven (47, Dallas), Nikita Chibrikov (50, Winnipeg), Aatu Räty (52, Islanders), Sasha Pastujov (66, Anaheim) a Stanislav Svozil (69, Columbus). Zejména Räty je zvláštní případ. Ještě před dvěma lety se o něm mluvilo jako o potenciální jedničce celého draftu. Poslední sezóna mu krutě nevyšla, pořád je to ale pro Ostrovany na této pozici pick, který se může velmi vyplatit.

Nový Bobby Orr

Carolina si v pátém kole, ze 136. místa, vybrala křídelníka Halifaxu Roberta Orra. Že vám to jméno zní povědomě? Aby ne! Šikovný útočník ale nemá s legendárním obráncem 70. let nic společného, jde pouze o shodu jmen. Pojmenován prý nebyl podle slavného hokejisty, ale po svém dědečkovi. Dotáhne to nový Bobby Orr až ke startu ve slavné lize?

Bráchové v Chicagu

Blackhawks asi sázejí na bratrskou sehranost. Před pár dny získali z Edmontonu při výměně Duncana Keithe mladého beka Caleba Jonese. Těsně před draftem pak přivedli z Columbusu jeho slavnějšího bráchu Setha. To ale nebude jediná sourozenecká dvojka v sestavě. Mladá hvězdička týmu, centr Kirby Dach, se může radovat. Jeho klub si na konci druhého kola vybral jeho mladšího bratra Coltona Dacha. „Rodiče teď mohou klidněji spát. Nemusí si vybírat, komu z nás budou fandit,“ zářil nadšením Colton Dach. Kolikrát uslyšíme od komentátorů Dach na Dacha, Jones na Jonese?

Colorado buduje super obranu

Už nyní nabitá defenziva Avalanche dostala další přírůstek, když GM Joe Sakic draftoval na konci druhého kola Seana Behrense, podle mnohých talentovaného beka, kterému bylo předpovídáno první kolo. Zadní řady Avs tak vypadají takto (včetně draftovaných hráčů, kteří ještě nejsou v NHL): Cale Makar, Sam Girard, Devon Toews, Bowen Byram, Connor Timmins, Justin Barron, Drew Helleson, Sean Behrens. To je skupina, jakou mohou Coloradu ostatní kluby jen tiše závidět.

Pěkné gesto Minnesoty

Asistent generálního manažera Wild, Tom Kurvers, bývalý dlouholetý hráč NHL, v červnu podlehl rakovině. Generální manažer Bill Guerin se rozhodl, že na draft pozve jeho čtyři děti – Romana, Westona, Rosie a Madison. Jeden syn oznámil v prvním kole volbu Jespera Wallstedta, ten druhý pak Carsona Lambose. „Letos jsme ztratili milovaného přítele a kolegu. Velmi nám chybí a vzpomínáme na něj,“ komentoval to Bill Guerin.

Hughesovi psali historii

Doposud nikdy se nestalo, aby byli tři bratři vybráni v první desítce draftu NHL. To už neplatí. Jako prvním se tento kousek povedl sourozencům Hughesovým, když na čtvrtém místě zaznělo jméno nejmladšího z nich, Lukea. Toho si vybralo New Jersey, kde už působí jeho brácha Jack, jednička draftu 2019. O rok dříve si ze sedmého místa vybral Vancouver nejstaršího z nich, Quinna. „Hrát v NHL je splněný sen. A hrát s bratrem je další splněný sen,“ rozplýval se Luke Hughes.

Osm Čechů

Ani jeden Čech nebyl vybrán v prvních dvou kolech. Nejvýše draftovaným českým hokejistou byl až na 69. příčce Stanislav Svozil (Columbus). Následovali dva gólmani – Patrik Hamrla (83, Carolina) a Jakub Málek (100, New Jersey). Dočkali se také Jakub Brabenec, Jaroslav Chmelař, Jakub Kos, Martin Ryšavý a Tomáš Machů.

Pozdvižení v Montrealu

Největší šok si připravili zástupci letošního finalisty Stanley Cupu, Montrealu. Na konci prvního kola, ze 31. pozice, draftovali Logana Maillouxe, a tato volba se setkala s obrovskou kritikou. Mailloux totiž před pár dny sám požádal týmy, aby si jej letos nevybíraly. A pročpak to udělal?

Nedávno vyšel najevo jeho sexuální skandál, který se odehrál během jeho působení ve Švédsku. Tam měl v průběhu orálního sexu vyfotit dívku a fotografie následně rozeslat spoluhráčům, kterým se chtěl pochlubit s „úlovkem“. Všechno se pochopitelně provalilo a přes sociální sítě unikla na veřejnost dívčina identita. Případ se dostal před soud a mladík byl potrestán pokutou.

Před draftem se to v médiích hodně rozebíralo, a tak nějak se čekalo, že od něj dají kluby ruce pryč. Sám Mailloux to asi tušil, tak přišel s prohlášením, že si nepřeje být letos draftován a chce v příští sezóně všem ukázat, že se změnil, dospěl a zaslouží si druhou šanci. O tom, nakolik bylo jeho prohlášení upřímné, můžeme jen spekulovat. Rozhodně se tedy nečekalo, že přijde na řadu hned v prvním kole, to byl pro všechny, kdo draft sledovali v přímém přenosu, obrovský šok.

Přestože se jej někteří zastávají, že přece každý někdy udělal klukovinu, a omlouvají jeho čin mládím, drtivá většina novinářů a insiderů tento krok Canadiens ostře odsoudila. Tohle nebyla jen klukovina, ale trestný čin. A člověk musí i v sedmnácti letech nést následky svého chování.

Přestože si každý člověk zaslouží druhou šanci, tuto si nejprve musí zasloužit, shodují se ve svých komentářích prakticky všechna média, od The Hockey News až po The Athletic, a svorně zmiňují, že tohle je doslova plivnutí do tváře té dívky. „Představte si, že jste hokejovou fanynkou. Nebo že jste tátou dvou dcer, které mají rády hokej, Jak by vám asi bylo. Neumím si představit, co teď prožívá rodina té dívky,“ píše jeden z komentářů.

„Vybrali jsme si mladého muže, který udělal velkou chybu. Jsme si toho vědomi a v žádném případě to nezlehčujeme. Svou chybu uznal a má před sebou spoustu práce, aby se pohled na něj změnil. My jsme odhodláni mu na jeho cestě pomoci,“ uvedl k tomu generální manažer Marc Bergevin.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -