- Reklama -

Třicet branek, pro Ovečkina žádný problém

- Reklama -

Dokázal to poprvé, podruhé, potřetí … a znovu a opět a zase. Když washingtonský kapitán Alexandr Ovečkin v nedělním zápase se St. Louis skóroval, zaokrouhlil tím svoji letošní bilanci na třicet branek. Tuhle metu pokořil zatím v každé z deseti sezón, které v NHL odehrál, což se před ním podařilo pouze čtyřem hokejistům – Mikeu Bossymu, Wayneu Gretzkymu, Mikeu Gartnerovi a Jarimu Kurrimu.
„Je to výjimečný sportovec,“ chválí svého svěřence kouč Capitals Bruce Boudreau. „Je jedním z nejlepších střelců v lize asi za posledních sedm nebo osm let a zřejmě jedna z nejfyzičtěji vybavených superhvězd. Ale je radost ho trénovat, je to velice snadné. Udělá, co mu řeknete, a udělá to s takovým nadšením, že to přitáhne i lidi kolem něho.“
„Je jasné, že nikdy nezíská Selkeovu trofej (pro nejlépe bránícího útočníka),  ale od lidí s takovým talentem na střílení gólů to ani nečekáte,“ dodává Boudreau.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Zatímco Frank Selke Trophy je Ovečkinovi na hony vzdálená, ocenění pojmenovaných po Maurici Richardovi už má ve sbírce čtyři. A není důvod se domnívat, že letos nezaútočí na pátý střelecký titul. S jednatřiceti góly (včera se proti Blues trefil dvakrát) vede tabulku o dvě branky před newyorským Rickem Nashem – ačkoliv ten má odehráno o dvě utkání méně, takže ve skutečnosti jeho ztráta není tak výrazná.
Ovečkinovou nespornou výhodou je pevné zdraví. Pouze v ročníku 2009-10 musel vynechat deset zápasů, jinak během celé kariéry nepřekročil počet jeho absencí číslo čtyři. Tři sezóny odehrál zcela kompletní.
Ruského snajpra ale také zdobí stálá forma, brankový průměr 0.62 gólu na utkání mu umožnil zdolat třicítkovou metu i ve zkrácené sezóně 2012-13, která měla pouze 48 zápasů.
„Když se podívám na něho, na Sidneyho Crosbyho nebo na Johna Tavarese, vidím hráče, kteří chtějí skórovat při každém svém střídání,“ oceňuje u svých následníků elitní kanonýr 70. a 80. let Mike Bossy. „Ovečkin má mnohem tvrdší střelu, než jsem měl ve své době já. Takže bez ohledu na to, jak se změnila a zvětšila brankářská výstroj, když vystřelí, do sítě to projde.“

Bossy pokořil třicetigólovou hranici ve všech deseti sezónách, víc jich v NHL neodehrál. Kurrimu se to na začátku zámořské kariéry podařilo také desetkrát. Gretzky měl 30brankových prvních třináct sezón, rekordman Gartner dokonce patnáct. Pokud bude Alexandr Ovečkin pokračovat v dosavadním trendu, může je všechny předstihnout. V příštím ročníku zřejmě zdolá metu 500 gólů v základní části, chybí mu 47 kroků.
Foto/Photo by: Amanda Bowen/ RRBG Photography/ akbmultimedia.com

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -