- Reklama -

Užij si tenhle rok, vzkazuje McDavidovi Crosby

- Reklama -

Tohle člověka zamrzí, ale vrátit se to nedá. Kanadský supertalent Connor McDavid si v bitce zlomil kůstku na pravé ruce a čeká ho nucená pauza. Tahle zpráva vyděsila všechny kanadské fanoušky, kteří si bez něj nedovedou představit tým javorového listu pro šampionát dvacítek, jenž se tradičně koná na přelomu roku. A co víc, možná je tím ohrožen jeho předpokládaný útok na historické rekordy Ontario Hockey League.
Odborníci a fanoušci v zámoří se od úterního večera přou, zda bylo správné, aby se hvězdný útočník celku Erie Otters zapojil do bitky s Brysonem Cianfronem z Mississaugy. Televizní reportéři zkoumali nešťastný incident ze všech stran, o názor na celou situaci jsou žádáni i hráči NHL.
Na pozornost médií je ostatně McDavid zvyklý, nad svými vrstevníky vždy vynikal. Od OHL dokonce dostal výjimku, aby mohl v juniorské lize nastupovat už v patnácti letech. Magazín Sportsnet ho před rokem umístil na obálku s titulkem „Lepší než Crosby“.
Nyní však jeho jméno skloňuje celá Kanada. McDavid měl být jedním z tahounů kanadské dvacítky na domácím šampionátu v Torontu a Montrealu. Očekává se, že na jaře si zahraje se svým týmem o Memorial Cup a poté, coby draftovaná jednička, se stane tváří a doslova zachráncem některého z nejslabších klubů NHL. Už dlouho se tak „nevyplatilo“ v NHL prohrávat, jako právě letos. McDavid je společně s Američanem Jackem Eichelem považován za skutečný poklad. Draft 2015 přitahuje obrovskou pozornost právě díky těmto dvěma hráčům. Od dob Crosbyho tu nebyl hráč, který by vzbuzoval takové naděje.
Útočník Tučňáků má pochopení pro to, že se jeho následovník pustil do pěstního souboje a ohrozil tím své zdraví. „Jsem si jistý, že má na zádech terč, a občas to není jednoduché,“ řekl Crosby a připomněl, že v posledním roce před draftem byla i na něj upřena obrovská pozornost. „Dostalo se to na úplně jinou úroveň.“
Své by o tom mohli vyprávět třeba Gretzky, Mario Lemieux nebo Lindros. Ti všichni byli pro média tahákem už od teenagerovských let. S rozvojem moderních technologií se však kontrola médií a veřejnosti nad hráči ještě zintenzivnila. „O kolik horší to ještě může být? On hraje v Torontu, nikam se neskryje, to je jisté,“ tvrdí Crosby o McDavidovi. „Tohle prostě musí akceptovat a jsem si jistý, že to zvládne. Nejdůležitější ovšem je, že si užívá juniorský hokej. Tohle je zábavné období hokejového života.“
Odhadovaná doba léčení zlomené kůstky je šest týdnů. McDavid by měl být zpět na ledě krátce před startem juniorského šampionátu. Ohrožen je ale jeho rekordní zápis do kronik OHL. Řečí čísel, v pouhých osmnácti zápasech letošní sezóny nasbíral úctyhodných 51 bodů, hned osmkrát (!) zaznamenal za večer minimálně čtyři body. Rekord Ontario Hockey League činí 192 bodů za sezónu. McDavid měl s průměrem téměř tři body na utkání našlápnuto k jeho překonání.
„Neviděl jsem mnoho zápasů a sestřihů, ale vím, že se mu daří. To je dobře. Není jednoduché naplnit obrovská očekávání, proto jsem rád, že si vede takhle dobře,“ oceňuje Crosby. Přestože teď čeká McDavida nucená pauza, stále se může tahle sezóna zapsat do historie. Kanaďané by na domácí půdě rádi získali zlaté medaile, které naposledy vybojovali v roce 2009. Celek Erie Otters zase vládne OHL s šestnácti výhrami z osmnácti zápasů. Zlatá medaile z MSJ a Memorial Cup by byly stylovým zakončením McDavidovy juniorské kariéry před odchodem do NHL.
Jak potvrzuje sám Crosby, měsíce před draftem jsou neuvěřitelně hektické, zvláště pokud jste největší talent za několik generací. „Je těžké nemyslet dopředu, protože se vás na to každý ptá. Všechna ta očekávání, srovnávání…do toho máte MSJ, což je úžasný turnaj. Je složité najít rovnováhu a všechno vybalancovat. Čím déle můžete zůstat s čistou hlavou v juniorce a nemyslet na draft, tím lépe,“ myslí si kapitán Penguins. „Mezi mé nejlepší přátele patří spoluhráči z juniorů, byla to zábavná a skvělá část života. Ale rychle to uteče, proto je potřeba si to užít,“ vzkazuje svému následovníkovi.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -