- Reklama -

V Arizoně už zase září Doan

- Reklama -

Když si Joshe Doana ve druhém kole draftu 2021 z celkové 37. pozice vybrali Coyotes, byl to jeden z příběhů onoho draftu. Vždyť je to klub, ve kterém jeho táta Shane strávil celou svou kariéru, trvající dlouhých jednadvacet let. Za původní Winnipeg Jets, později Phoenix Coyotes/Arizona Coyotes odehrál 1 540 utkání s bilancí 402 gólů a 570 asistencí.

Bývalý vynikající hokejista vstoupil do NHL velmi solidně, když si v prvních dvou duelech za tehdejší Winnipeg Jets připsal tři body za asistence. Mladý Josh však zvládl tátův výkon překonat. V úterý si odbyl debut v nejslavnější lize světa proti Columbusu (6:2) a premiéru si osladil dvěma góly!

Bývalý spoluhráč jeho táty, český útočník Radim Vrbata, přispěchal s vtipným komentářem. Arizonskému novináři Craigu Morganovi poslal zprávu s tímto textem: „To byl debut! Měl dát ještě jeden, aby si mohl odškrtnout první hattrick a nemusel na něj čekat pět tisíc zápasů jako Shane.“

- Reklama -

Včera zavítali do Arizony hráči Nashvillu, kteří bodovali v 18 zápasech za sebou. Výsledek? Další drtivá výhra Yotes, tentokrát v poměru 8:4. Mladý Doan zapsal další dva body, tentokrát za asistence. Po dvou zápasech v NHL tak má na kontě už čtyři body (2+2).

Čtyři body v prvních dvou zápasech kariéry dosud dokázali nasbírat v dresu organizace Jets/Coyotes pouze dva hráči – Dale Hawerchuk a Brian Mullen. Od stěhování klubu do Arizony se to ale nepovedlo nikomu. Až nyní Joshi Doanovi.

Ze všech aktuálně aktivních hráčů NHL vlétli do NHL podobným způsobem jen čtyři další hráči – Elias Pettersson, Vladimir Tarasenko, Jesper Bratt a Anže Kopitar.

„Je to opravdová pohádka. Hrál dobře, měl spoustu šancí, dal dva góly, dal vítězný gól. Krásný příběh, o tomhle je život,“ komentoval Doanův výkon kouč André Tourigny.

Dvaadvacetiletý rodák ze Scottsdale letos předváděl výborné výkony na farmě, kde za Tucson Roadrunners nastřílel 26 branek a zaznamenal celkem 46 bodů v 62 zápasech. Patřil mezi nejlepší nováčky AHL. Zapracoval na bruslení a taky zesílil. Povolání do prvního týmu si zasloužil. „Vůbec neprohrává souboje,“ pochvaluje si kouč Tusconu Steve Potvin. „Patřil mezi hráče s nejkonzistentnějšími výkony,“ dodal.

Joshův debut v NHL si pochopitelně nenechala ujít nejbližší rodina. V hledišti byli přítomni nejen rodiče, ale také tři sourozenci. „Jako rodič si nemyslíte, že vaše děti budou hrát v NHL. Jen chcete, aby si to užívali a zlepšovali se. Je ale velmi emotivní, když vidíte, že se vašemu synovi splnil velký sen,“ rozplýval se hrdý táta.

V Arizoně se Josh Doan narodil. Jako dítě sledoval, jak za místní Coyotes válí jeho táta. Studoval na místní Arizona State University. A teď sám válí za Yotes. No není to pohádka?

Samotný hrdina posledních dnů ale nelétá v oblacích a počítá s návratem na farmu. „Hodně jsme se s klukama v týmu za celý rok sblížili. Těším se, až se k nim opět připojím, čeká nás play-off, na to se těším,“ prozradil své plány.

Dá se očekávat, že po posledních výkonech si jej Coyotes nechají „nahoře“ až do konce základní části NHL. Na rozdíl od spoluhráčů mu ale poté sezóna neskončí. Příští rok by už se měl v sestavě Kojotů usadit natrvalo.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -