- Reklama -

Pavelski zraje jako víno a nahání legendy

- Reklama -

V červenci mu bude už čtyřicet, americký útočník Dallasu Joe Pavelski ale vůbec nezpomaluje. Nejen, že na nejlepší ligu světa stále stačí, on pořád patří k nejlepším. V tomto týdnu překonal hranici 60 bodů za sezónu. Podařilo se mu to už pojedenácté v kariéře.

Jeho bilance v posledních čtyřech sezónách, tedy po jeho šestatřicátých narozeninách, je opravdu úctyhodná. 51 bodů (v pouhých 56 zápasech), 81 bodů, 77 bodů a (prozatím) 62 bodů.

Před ním dokázalo šedesátibodovou metu ve věku 39 let pokořit jen 15 hráčů a byla to samá slavná jména – Gordie Howe, Alex Delvecchio, Jean Beliveau, Jean ratelle, John Bucyk, Dave Keon, Mark Messier, Adam Oates, Al MacInnis, Brett Hull, Mark Recchi, Teemu Selänne, Nicklas Lidström a Ray Whitney.

- Reklama -

Posledním z nich byl v ročníku 2015-16 Jaromír Jágr. Mimochodem, legendární Mr. Hockey, Gordie Howe, dokázal ještě ve čtyřiceti překonat stobodovou metu (103 bodů v ročníku 1968-69). Na stovku Pavelski určitě nedosáhne, jeho výkony ale i tak zaslouží ohromný respekt.

Brzy čtyřicetiletý Američan má v NHL odehráno přes 1 300 zápasů, ve kterých nasbíral přes tisíc bodů. V kariéře si drží průměr 0,80 bodu na zápas a za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech je na čísle +199. Šestadvacet tref mu chybí k magické metě 500 branek. Pokud mu zdraví a forma vydrží, měl by do tohoto prestižního klubu pětistovkařů vstoupit během příští sezóny.

„Ve svém věku by neměl být tím, na koho se bude nejvíc spoléhat. A on je jedním z nejlepších hráčů. Úžasný sportovec, naprostý profík a skvělý motivátor. Pavs je hráč, kolem kterého se semkne celá kabina. Je to úžasný lídr. A vždy je na něj spoleh v těch nejdůležitějších momentech,“ chválil svého svěřence nedávno kouč Pete DeBoer.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -