- Reklama -

Vedle Hulla a Mikity. Chicago vyvěsilo pod strop číslo Mariána Hossy

- Reklama -

Je bezpochyby jedním z nejlepších hokejistů slovenské historie. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Chicagem, do finále postoupil také s Pittsburghem a Detroitem. Po uvedení do Hokejové síně slávy v roce 2020 se včera Marián Hossa dočkal další významné pocty, když Blackhawks před duelem s Penguins slavnostně vyvěsili jeho dres s číslem jednaosmdesát pod strop United Center.

Padesátiminutový předzápasový program moderoval Eddie Olczyk, známý televizní analytik a další bývalý hráč Chicaga. Přítomni byli Hossovi bývalí spoluhráči, například Jonathan Toews, Patrick Kane, Brent Seabrook, Duncan Keith nebo Patrick Sharp. A nechyběl ani host z nejvzácnějších – Stanley Cup.

Fanoušci připravili slovenské legendě bouřlivé ovace. Na kostce nad ledem bylo promítnuto pětiminutové video a pak si vzal rodák ze Staré Lubovně slovo. Po jeho emotivním a vtipném proslovu vystoupalo číslo 81 pod strop, kde se připojilo k takovým legendám, jako byli Stan Mikita, Glenn Hall, Bobby Hull, Tony Esposito, Denis Savard, Pierre Pilote a Keith Magnuson.

- Reklama -

V NHL odehrál slovenský forvard za 19 sezón celkem 1 309 zápasů v základní části, ve kterých nastřílel 525 branek a přidal 609 asistencí. Kromě velmi dobré produktivity ho ale zdobila také fantastická hra směrem dozadu. Byl jedním z nejlepších obousměrných hráčů své generace. Proslul příkladným backcheckingem, odebíráním puku a čtením hry.

Vystřídal dres pěti klubů – Ottawy, Atlanty, Pittsburghu, Detroitu a Chicaga. Se třemi z nich postoupil do finále Stanley Cupu, s posledně jmenovaným týmem nakonec třikrát zvedl slavný pohár nad hlavu.

„Je to pro mne neuvěřitelná pocta, že moje číslo tu bude viset navždy a že mohu tento moment sdílet dnes večer s vámi,“ řekl dojatý Hossa, který měl po boku manželky a své tři dcery.

„Jsem za Mariána velmi šťastný. Tuhle poctu si vážně zaslouží. S klukama jsme se po sobě dívali a říkali jsme si, že tohle je vážně cool,“ prohlásil po zápase Patrick Kane, jehož osmaosmdesátka v budoucnu nepochybně bude viset vedle Hossy.

„Zažili jsme spolu úžasné časy a bylo fajn ty kluky dneska zase vidět. Byli jsme zvyklí se vídat každý den a najednou to skončilo. Je fajn být zase spolu, mám z toho velkou radost,“ dodal Kane na adresu Hossy a dalších přítomných šampionů z let 2010, 2013 a 2015.

Hossa je prvním z této party, kdo má svůj dres u stropu haly, ale určitě nebude poslední. „Něco mi říká, že sem brzy zase poletím, až ke stropu půjdou další čísla. Tento týden slyším jenom samou chválu, ale to díky mým spoluhráčům tu dnes mohu být,“ dodal skromně.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -