- Reklama -

Bergeron překonal tisícovku. Je neuvěřitelný, shodují se spoluhráči

- Reklama -

Není úplně běžné, aby se po gólu vyprázdnila celá střídačka, pokud se tedy nejedná o vítěznou trefu v prodloužení. Když ale ve včerejším zápase zvýšil Brad Marchand proti Tampě na 4:1, všichni jeho spoluhráči naskákali na led a přispěchali s gratulací. Chtěli poblahopřát nikoli střelci gólu, ale tomu, kdo si připsal asistenci. Tu totiž zaznamenal kapitán Patrice Bergeron, pro něhož to byl jubilejní tisící bod v NHL.

„Z některých lidí můžete být někdy zklamaní, on vás ale nikdy nezklame. Jeho rodiče ho skvěle vychovali. Celý život zastával jasné hodnoty. Není pochyb o tom, že jednou bude v Síni slávy,“ má jasno Nick Foligno. A co spoluhráčům šťastný oslavenec říkal, když se na něj ze střídačky vrhli? „Říkal, že nás miluje a že jsme nejlepší,“ směje se Foligno.

Bruins nakonec zápas dovedli do vítězného konce (5:3) a svou dosavadní bilanci si vylepšili na 17 výher z 19 utkání. Na startu nové sezóny šlapou jako dobře namazaný stroj. Do rozjetého vlaku naskočil i jejich bek číslo jedna, Charlie McAvoy. Ten si včera připsal dvě asistence a po šesti zápasech má na kontě už devět bodů (1+8).

- Reklama -

Včerejší noc ale patřila kapitánovi, to on byl hrdinou. Jak se mu líbila oslava přímo na ledě s celým týmem? „Bylo to něco výjimečného. Bylo skvělé sdílet ten moment se všema klukama. Budu si to dlouho pamatovat,“ řekl.

Prvním gratulantem byl Marchand, který je Bergeronovým spoluhráčem přes deset let. Jakmile puk prošel do sítě, okamžitě začal gestikulovat směrem k Bergeronovi. Moc dobře si spočítal, že jeho parťák bude mít asistenci. „Někomu jsem nahrál a pak Bergy nahrál mi. Trvalo mi pár vteřin si uvědomit, kdo všechno se dotkl puku,“ smál se Marchand.

„Samozřejmě jsme se o tom v posledních dnech bavili, protože jsme věděli, že tahle chvíle přijde. Je to neuvěřitelný milník a další z mnoha fantastických úspěchů, kterých dosáhl,“ složil kamarádovi poklonu.

Před bostonským kapitánem se jen třem hráčům Bruins povedlo dosáhnout na tisíc bodů v tomto dresu. Byli to Ray Bourque, Johnny Bucyk a Phil Esposito. Sedmatřicetiletý Bergeron je osmým z aktivních hráčů, který na ceněnou metu dosáhl (Crosby, Ovečkin, P. Kane, Malkin, Kopitar, E. Staal, Bäckström). Všichni jmenovaní mu také ve video vzkazu pogratulovali.

„Věděl jsem, že tuhle metu mám na dosah,“ odpověděl na dotaz, zda blížící se tisícovka hrála v létě nějakou roli v jeho rozhodování, zda přidá ještě jednu sezónu. „Hodně jsem se bavil s Davidem Krejčím. Byl nakloněn návratu. Když jsem si uvědomil, jak dobrý tým bychom mohli mít, hodně to mé rozhodnutí ovlivnilo,“ přiznal.

A jak viděl jubilejní trefu? „Když jsem viděl Marchyho reakci, věděl jsem, že jsem se toho puku dotkl. Ať se to přihodí jakýmkoli způsobem, je to vždycky fajn. Ale je to ještě mnohem lepší, když je u toho chlap, který je po mém boku tolik let a který mi a celému týmu tolik pomohl. Hodně to pro mě znamená,“ prohlásil Bergeron o Marchandovi.

Uznání se jubilantovi dostalo i od fanoušků Tampy. Jen slova chvály pro něj měl i kouč Bolts Jon Cooper. „Nechtěl jsem, aby se to stalo dnes proti nám. Ale když už jsme ten zápas měli prohrát, jsem rád, že jsem mohl být osobně u toho. Za ty roky jsme spolu svedli spoustu bitev, i v play-off, a mohl jsem ho víc poznat. Řeknu vám, že to je skvělý chlap. Je to stále elitní hráč. Tohle si moc zaslouží,“ řekl kouč Tampy.

Brad Marchand pak vypíchl ještě jednu skutečnost. „Jedna věc je, když na tisícovku dosáhne vyloženě ofenzivní hráč. Ale dokázat to, když jste zároveň nejlépe bránícím útočníkem v lize, který sbírá jednu Selke Trophy za druhou, je neuvěřitelné. Nemohlo se to přihodit lepšímu člověku. Mít lístky do první řady u všeho, co tenhle chlap dělá, je jedna z nejlepších věcí na mé kariéře,“ prohlásil Marchand.

„Jsem naprosto nadšený. Bergy je úžasný na ledě i mimo led, je to skutečný profík a chlap, ke kterému vzhlíží celá liga. Proto je tento tým tak dlouho silný, protože má v kabině někoho, koho všichni následují. Jsem šťastný, že jsem mohl být u toho,“ řekl zkušený veterán Nick Foligno.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -