- Reklama -

Makar je nejrychlejším bekem historie na metě 200 bodů

- Reklama -

Byla to jen otázka času. Do včerejšího duelu na ledě Dallasu vstupoval Cale Makar se 199 body na kontě. Ty stihl nasbírat za pouhých 194 zápasů. Bylo zřejmé, že míří za dalším rekordem NHL. Dosud nejrychlejším obráncem, který potřeboval na 200 bodů nejméně utkání, byl Sergej Zubov.

Bývalá opora Dallasu (a také Rangers a Pittsburghu) zaznamenala dvoustý bod v utkání číslo 207. Bylo prakticky jisté, že to Makar stihne dříve. Ten s překonáním rekordu ale příliš neotálel a už po deseti minutách včerejšího duelu otevřel skóre. Třiapadesátý gól kariéry a bod číslo 200. V utkání číslo 195!

Vítěz Stanley Cupu a držitel Calder Trophy, Norris Trophy i Conn Smythe Trophy je prvním, a tudíž také jediným, zadákem, který stihl dvoustovku v méně než 200 zápasech. Ani legendární Paul Coffey nevlétl do NHL v takovém stylu.

A Bobby Orr, osminásobný vítěz Norris Trophy, mnohými považovaný za nejlepšího beka historie? Ten na dvě stě bodů potřeboval 216 duelů, tedy o celých jednadvacet víc než Makar. Jednadvacet!

- Reklama -

Denis PotvinPhil Housley to stihli za 212 utkání, Brian Leetch za 211. Již zmiňovaný Zubov za 207. Makar za 195. Skutečnost, že Makar rekord překonal, je sama o sobě obdivuhodná. Ale je to zejména ten výrazný rozdíl oproti předchůdcům, co bere dech.

Rodák z Calgary, jak je jeho dobrým zvykem, veškerou chválu odmítá. „Tohle pro mě moc neznamená. Je to týmová věc. Bez svých spoluhráčů bych se sem nedostal,“ prohlásil s typickou skromností. „Mikko mi poslal parádní přihrávku,“ pochválil asistujícího Rantanena. „Dvě stě bodů je jen další krok na mé cestě. Příliš se tím nezabývám,“ dodal.

Byla to ale coloradská osmička, kdo si vysloužil chválu ze všech stran. S komplimentem přispěchal i kouč Dallasu, včerejšího soupeře Avs. „Velmi, velmi speciální hráč. Nemyslím si, že je na světě druhý hráč s takovým potenciálem. To je prostě realita,“ uvedl Peter DeBoer.

„Nejde slovy popsat, co pro nás znamená na obou stranách kluziště. Hraje třicet minut za zápas a je impozantní, co dokáže. Navíc vůbec nemluví o sobě, vždy je pro něj na prvním místě tým. Je velmi skromný,“ prohlásil Mikko Rantanen.

„Je velmi klidný, necloumají s ním emoce. I proto je velmi konzistentní. Prostě hraje svůj nejlepší hokej,“ vysekl spoluhráči poklonu také Evan Rodrigues. „Tohle mě vůbec nepřekvapuje,“ lakonicky zhodnotil další Makarův rekord kouč Jared Bednar.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -