- Reklama -

Výsledky NHL z 13. března: Simon při premiéře asistoval u vítězné branky, Palát se Stamkosem řádili v oslabení

- Reklama -

První zápas v NHL a hned bod. Dominik Simon k němu sice přišel „jako slepý k houslím“, ale na to se historie neptá. Mladý útočník Tučňáků, jenž na ledě pobyl necelých osm minut, bude v kronikách navždy zvěčněn jako autor nahrávky na rozhodující gól v nedělním utkání s NY Rangers.
V 52. minutě za nerozhodného stavu 3:3 se Simon přetlačoval u mantinelu o puk, než si pro černý kus pryže přijel jeho spoluhráč Matt Cullen. Tomu se nakonec podařilo u zadního mantinelu uvolnit a vyslat přihrávku do ohně, kde ji za Lundqvistova záda nešťastně srazil bránící Marc Staal. V závěrečných sekundách ještě do prázdné klece Jezdců vyslal pojistku Sidney Crosby.
Hlavní postavou večera byl další z hostujících mladíků Conor Sheary, který v prostředním dějství dvakrát vrátil Pittsburghu těsné vedení. Nejprve tečoval střelu Justina Schultze, poté zakončil sérii nahrávek členů čtvrtého útoku. První utkání bez zraněného Jevgenije Malkina Penguins zvládli a postoupili na sedmou příčku ve Východní konferenci.
Dvě ze čtyř branek Blesků v Columbusu padly při oslabeních hostujícího týmu, v obou případech vznikly po spolupráci Ondřeje Paláta se Stevenem Stamkosem. V polovině třetího dějství využil český forvard Murrayho zaváhání na modré čáře, vyrazil na zteč a před Bobrovským předložil puk kolegovi v tandemu. O čtyři minuty později při dalším úniku si oba hokejisté role vyměnili a dali výsledku konečnou podobu 0:4.
Třiceti sedmi zákroky se o ni zasloužil také gólman Ben Bishop, šlo o jeho čtvrtý shutout v sezóně. Lightning ukončili sérii tří porážek a vyrovnali se Floridě na druhém místě Atlantické divize, jejich vítězství však bylo těžce vykoupené. Utkání dohrávali s devíti útočníky, ve druhé třetině kvůli zraněním odstoupili Valtteri Filppula a Nikita Kučerov.
Blízko nule byl v neděli také Petr Mrázek, ze 27 torontských střel pustil brankář Detroitu pouze jednu. I ta ovšem hokejistům Maple Leafs stačila k plnému bodovému zisku, protože jejich gólman Jonathan Bernier byl zcela bezchybný, přestože na něho mířilo 38 kotoučů.
Rozhodující akce se odehrála třicet sekund před druhou přestávkou. Michael Grabner byl v brejku podražen Dannym DeKeyserem a rozhodčí se chystali nařídit trestné střílení. Přezkoumání u videa ovšem ukázalo, že rakouský útočník stihl dopravit kotouč za čáru dřív, než v pádu vyrazil brankovou konstrukci z jejího postavení.
Leafs zvítězili v základní hrací době poprvé z posledních devíti případů, Red Wings spadli na východě na osmé místo.



NY Rangers – Pittsburgh 3:5 (1:1, 1:2, 1:2)

Branky a asistence: 19. Kreider (Stepan, Klein), 29. Brassard (Yandle, Stepan), 46. McDonagh (Fast, Miller) – 12. Hörnqvist (Crosby, Letang), 28. Sheary (Schultz), 36. Sheary (Kühnhackl, Fehr), 52. Cullen (Simon, Dumoulin), 60. Crosby (Kühnhackl, Rust).
Střely na branku: NY Rangers 19-2-6=27, Pittsburgh 13-10-10=33. Přesilovky: 1/4 – 1/3.
Brankáři: Lundqvist 28/32 – Fleury 24/27.
Hvězdy utkání: Sheary (PIT), Stepan (NYR), Cullen (PIT).
Česká účast: – Dominik Simon (7:55, 0, 0 střel, 0+1).

Columbus – Tampa Bay 0:4 (0:0, 0:1, 0:3)

Branky a asistence: 26. Stamkos (Kučerov), 49. Naměstnikov (Johnson), 51. Stamkos (Palát), 55. Palát (Stamkos).
Střely na branku: Columbus 5-16-16=37, Tampa Bay 15-13-9=37. Přesilovky: 0/5 – 0/3.
Brankáři: Bobrovskij 33/37 – Bishop 37/37.
Hvězdy utkání: Stamkos, Bishop, Palát (všichni TBL).
Česká účast: – Ondřej Palát (20:28, +3, 4 střely, 1+1), Andrej Šustr (16:45, +1, 1 střela, 0+0).

Detroit – Toronto 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky a asistence: 40. Grabner (Parenteau).
Střely na branku: Detroit 9-11-18=38, Toronto 12-7-8=27. Přesilovky: 0/3 – 0/2.
Brankáři: Mrázek 26/27 – Bernier 38/38.
Hvězdy utkání: Bernier (TOR), Mrázek (DET), Grabner (TOR).
Česká účast: Petr Mrázek – Milan Michálek (12:37, 0, 0 střel, 0+0).
Foto: Tori Hartman/Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -