- Reklama -

Zemřel Bob Suter, první z hráčů slavného „zázraku na ledě“

- Reklama -

Ve věku 57 let zemřel v úterý na infarkt bývalý hokejový obránce a trenér Bob Suter. Rodák z Madisonu ve státě Wisconsin získal s americkým národním týmem zlato na olympijském turnaji v Lake Placid v roce 1980. Hokejisté USA tehdy v zápase označovaném jako „Zázrak na ledě“ porazili „neporazitelný“ Sovětský svaz 4:3 a po výhře nad Finskem v závěrečném utkání Her vybojovali překvapivě zlaté medaile.
Boba Sutera si bude jeho okolí pamatovat jako ryzího a upřímného chlapa, jehož bezstarostná nátura mimo led kontrastovala s jeho fyzickou hrou. Čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu a Suterův spoluhráč z obrany na olympiádě v Lake Placid Ken Morrow na svého parťáka vzpomíná s úctou.
„Byl pevný jako skála, na ledě i mimo něj. Říkali jsme mu Bam-Bam. Rád rozdával hity a byl pravděpodobně jedním z nejtvrdších chlapů, se kterými jsem kdy hrál,“ řekl Morrow, který pracuje jako skaut pro New York Islanders.
Tvrďák na ledě byl v civilu oblíben pro svůj lidský přístup. Vždy byl nohama na zemi, nikdy si nehrál na hvězdu, nevyhledával záři reflektorů. Rád zůstával vzadu. V šatně nikdy moc nemluvil. Pokud už si ale vzal slovo, mělo to na spoluhráče enormní dopad.
Jeho syn Ryan dřív často vyprávěl historku, jak měli otcovu zlatou olympijskou medaili vždy doma na kávovém stolku namísto toho, aby byla ukryta v bezpečí sejfu. Táta ji dokonce neváhal půjčit svým dětem, aby ji ukázaly ve škole. Z ničeho nedělal vědu.
„Byl to prostý a otevřený člověk, skvělý spoluhráč. Byl jedním z nejupřímnějších lidí, jaké jsem kdy potkal. Nemyslím, že jsem někdy hrál s hráčem, který byl víc nohama na zemi než Bob,“ dodal Morrow.
Ačkoli na ZOH nastupoval Suter převážně v páru s O’Callahanem, občas se na ledě potkal i s Morrowem. Ten si na svém spoluhráči cenil zejména úžasnou pracovní morálku a fyzickou hru. Zatímco zbytek týmu byl postaven především na rychlosti a šikovnosti, Suter dodával do hry potřebný fyzický prvek.
Bob Suter byl draftován jako 120. celkově v roce 1977 týmem Los Angeles Kings. V roce 1981 sice podepsal smlouvu s týmem Minnesota North Stars, v NHL si ale nikdy nezahrál. V profi hokeji nakonec vydržel pouhý rok a po skončení kariéry se věnoval mládežnickému hokeji v Madisonu. Byl spolumajitelem haly Capitol Ice Arena, kde také pracoval, když jej postihl infarkt s fatálními následky.
Byl rovněž spjat s týmem USHL Madison Capitols a vlastnil obchod nazvaný Gold Medal Sports. Jeho mladší bratr Gary strávil v NHL celkem sedmnáct sezón a v roce 1989 získal s Calgary Stanley Cup. Jeho syn Ryan hraje za tým Minnesota Wild a patří k nejlepším zadákům současné NHL.
Bob Suter je prvním z hráčů slavného „Zázraku na ledě“, který zemřel. Před jedenácti lety zahynul při automobilové nehodě trenér a architekt zlatého týmu Herb Brooks.
„Jsem ochromený. Cítím se stejně, jako když zemřel Herbie. Hrál jsem se spoustou kluků, jak v olympijském týmu, tak u Islanders nebo na univerzitě, takže je jasné, že tohle jednou přijít muselo. Nikdy na to ale nejste připraveni. Je to rána,“ dodal smutně Morrow.
Rodina Suterů zanechala v historii ZOH výraznou stopu. Syn Ryan i bratr Gary reprezentovali USA na olympiádě a oba získali stříbrnou medaili. Pouze Bob ale dosáhl na kov nejcennější.
Vedení hokejového svazu USA Hockey vydalo ke smutné události prohlášení.
„Tohle je těžký den pro náš sport. Ztratili jsme přítele a ambasadora naší hry. Vždy si budeme Boba pamatovat pro jeho roli ve zlatém týmu, který uchvátil celou zemi. Jeho přínos k Zázraku na ledě je nezměřitelný. Jeho odkaz jde však mnohem dál. Zasvětil svůj život hokeji, pomáhal mladým lidem dosáhnout jejich snů. Jeho pozitivní vliv na náš sport pocítíme ještě po generace. Naše myšlenky a modlitby jsou v této těžké chvíli s jeho rodinou,“ stojí v něm.
Jako první ze zlaté party zareagoval na smutnou zprávu na Twitteru Mike Eruzione. „Smutná zpráva o úmrtí Boba Sutera, skvělého spoluhráče z olympijského týmu. Bude chybět tolika lidem. RIP BamBam.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -