- Reklama -

Ztrácí Trevor Linden fanoušky?

- Reklama -

V posledních třiceti letech byl Trevor Linden ve Vancouveru považován málem za krále. Dlouholetý kapitán Canucks a současný prezident tohoto klubu však před rokem bez přehánění strčil hlavu do oprátky a hazarduje se svým dobrým jménem. Pokud na své misi vybudovat z Kosatek vítěznou organizaci selže, jeho odkaz všemi zbožňovaného hrdiny by mohl utrpět.
Všichni si jej pamatují jako srdcaře a válečníka, který dotáhl Canucks v roce 1994 až do finále Stanley Cupu. Nyní ovšem prožívá poněkud temnější časy. Některé kroky klubového managementu v létě vyvolaly u fanoušků vlnu nesouhlasu. Vést hokejový klub v hokeji zaslíbeném regionu zkrátka není jednoduché.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Kosatky v loňském ročníku překvapily ziskem 101 bodů, což stačilo na druhé místo v našlapané Pacifické divizi a na páté místo v Západní konferenci. Slušný dojem ze základní části se ale rozplynul po utrápené sérii proti Flames. Vancouver vypadl v prvním kole play-off s Calgary, ačkoli do série vstupoval jako mírný favorit.
Rozčarování z rychlého konce v play-off se ještě znásobilo, když byl vyměněn velký oblíbenec fanoušků Eddie Läck, pryč je také dlouholetý pilíř obrany Kevin Bieksa. Klub přivedl urostlého centra Brandona Suttera, který se ovšem nikdy nedostal přes čtyřicet bodů za sezónu, a obětoval za něj Nicka Bonina společně s volbou v draftu. Zacka Kassiana klub vyměnil za jednatřicetiletého tvrďáka Brandona Prusta. Fanoušků, kterým se tyto aktivity líbí pramálo, je poměrně dost.
Generální manažer Benning a prezident Linden se nerozhoupali k žádné dramatické přestavbě týmu, zároveň však nemůže být řeč o nějakém velkém posilování. Canucks tak uvízli někde uprostřed a jejich vyhlídky nejsou příliš optimistické. A už i Linden si začíná všímat, že dříve veskrze pozitivní reakce fanoušků se začínají měnit.
„Samozřejmě musíme činit určitá rozhodnutí a vždy je děláme s těmi nejlepšími úmysly. Někdy se ovšem rozhodnete špatně. I ty nejchytřejší hokejové mozky někdy udělaly chybu,“ říká prezident klubu.
„Amatérský skauting a rozvoj hráčů, to jsou podle mne dvě nejdůležitější oblasti, na které se musíme zaměřit. Ale jsou tu i další, jako trénink, posilování, výživa, medicína,“ odhaluje plány. Na to, zda by některý ze svých letošních kroků nejraději vzal zpět, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Ale zdá se, jako by každý člověk ve městě měl na provedené trejdy svůj názor.
„Jsem tu už spoustu let, hrál jsem na tomhle trhu, záleží mi na Vancouveru, na našich fanoušcích a provincii Britská Kolumbie. Reprezentujeme celou provincii a já tu tíhu nesu na svých bedrech každý den. Taky mám šéfy, rodinu pana Aquiliniho, ale ze všeho nejvíc cítím tlak ze strany fanoušků. To mě každý den žene vpřed,“ popisuje.

Není to však poprvé, co čelí kritice. „Když se ohlédnu za svou kariérou, už jsem byl v situacích, které nebyly zrovna populární. Zažil jsem výluku v roce 1994 i o deset let později, ale myslím, že lidé se vždy shodli, že jsem se snažil o správnou věc,“ říká bývalý vůdce hráčských odborů NHLPA.
„Užívám si tu hokejovou část a proces rozvoje hráčů. Ale jsou tu i další věci, které nemám tak rád, jako třeba personální záležitosti. Některé věci na téhle práci miluji, z jiných radost nemám,“ říká ke své roli.
Prioritou jsou dobré volby v draftu a rozvoj mladých talentů. Po roce ve funkci si udělal na řadu věcí názor. „Je bez debat, že musely přijít nějaké změny, abychom se pohnuli z místa. S některými věcmi jsem nebyl spokojený. Museli jsme nastartovat určitý proces restrukturalizace,“ vysvětluje.
„V minulém roce jsme chtěli omladit a být opět zábavným týmem, také jsme chtěli postoupit do play off. To pro nás bude měřítkem úspěchu i v této sezóně,“ představuje své plány Linden. „Jsem nadšený ze změn, které jsme provedli. Nevím, zda se tyto změny odrazí v této sezóně na našich vítězstvích nebo porážkách, ale jde o dlouhodobou vizi,“ říká. Jak konkrétně dlouhodobou, to však neupřesnil.
Fanoušci všech věkových kategorií na něj stále volají, když jej zahlédnou před halou, žádostí o autogram má pořád dost. Pro místní zůstává nadále legendou. Ale kritických hlasů na jeho adresu přibývá. Ztratí v nadcházející sezóně definitivně auru spasitele, nebo čeká Kosatky úspěšná sezóna?
Foto/Photo by: Truth 24 Times

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -