- Reklama -

Bude to divočina, ale fandové budou nadšení. Trenéři hodnotí prodloužení tři na tři

- Reklama -

Slova vyřčená v titulku našeho článku pronesl kouč Winnipegu Paul Maurice (na snímku). Dodává k nim ještě, že prodloužení hrané se třemi muži na každé straně bude nepředvídatelné, ale o to víc vzrušující. Kluby NHL už v přípravných zápasech novinku zkoušejí, ale na kvalifikované hodnocení si budeme muset počkat alespoň pár týdnů po zahájení sezóny, než se v jednotlivých týmech ustálí ideální sestavy pro pohyb ve volnějším prostoru.
„Všichni si říkáme, hraje se ve třech, pojďme skórovat. Jenže pokud nebudeme mít puk, dá gól soupeř, jestliže nezvládneme defenzivní stránku,“ upozorňuje washingtonský trenér Barry Trotz. „Když nemáte puk, musíte dobře bránit. Když ho máte, musíte si ho ohlídat a hledat okénka v soupeřově postavení. Ještě jsme se to pořádně nenaučili.“
Experti a novináři už se předhánějí v prognózách, které mužstvo se s novou herní variantou vypořádá nejlépe. Za favority jsou považováni Penguins, Capitals a Lightning na východě, v Západní konferenci se hodně sází na Ducks, Stars či Blackhawks.
Asi jste schopni si k nabídnutým možnostem sami doplnit jména dvou útočníků a jednoho obránce, kteří jsou schopni zahrát excelentně v soupeřově pásmu a přitom nepropadnout vzadu. Nezapomeňte však na gólmana, jehož role v prodloužení bude mnohem pestřejší než jen stát mezi tyčemi.
NHL: JAN 05 Sharks at Blackhawks
„Nepůjde jen o to, aby brankář předvedl nějaký zákrok, ale také, jak ho využít k jiným činnostem. Hra tři na tři bude záviset na spoustě faktorů,“ říká Todd McLellan z Edmontonu a sám hned přidává další: „Velice důležitá budou střídání a držení puku. Hodně se změní postavení hráčů při vhazování. Když máte jenom tři chlapy, jak je tam rozestavíte?“
Olejáři i další kluby NHL budou hledat inspiraci u svého farmářských celků, protože v AHL už se v minulé sezóně hrálo nastavení s nižším počtem hokejistů – nejprve tři minuty ve čtyřech na každé straně a poté čtyři minuty ve třech.
„Oklahoma City byli při hře ve třech jedním z nejlepších týmů v AHL,“ pochválí edmontonské naděje McLellan. „Prohlídli jsme si sestřihy jejich zápasů a našli pozitivní věci na utkáních, v nichž skórovali a vyhráli, a negativní na těch, která prohráli. Jsou jisté vzorce, jak gól dát a jak mu zabránit.“
Blížící se sezóna ukáže, zda mužstva NHL budou do těchto vzorců schopna dosadit správné hodnoty.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -