- Reklama -

Budeme čelit novým zkušenostem. Je to pro nás další krok, říká o ambicích Edmontonu Chiarelli

- Reklama -

Podaří se Pittsburghu Penguins vyhrát potřetí v řadě Stanley Cup? Jak si povede nečekaný finalista z Nashvillu? Nepostihne mladíky z Toronta sophomore jinx neboli syndrom druhé sezony? Sesadí někdo Connora McDavida  z trůnu kanadského bodování? Otázek před novým ročníkem je spousta. Mezi nimi i ta, zdali Edmonton Oilers dokáží naplnit vysoká očekávání, která se na ně kladou po minulé úspěšné sezoně. Moc dobře si to uvědomuje jejich generální manažer Peter Chiarelli.
„Kluci budou čelit novým zkušenostem. Když se podíváte na naši sestavu z uplynulého roku, neměli jsme žádné zkušenosti z play off nebo nějaký úspěch, nenazýval bych nás favoritem,“ ohlíží se zpětně Chiarelli.
„Takže jak to zvládneme? Musíme si tím projít, jde o novou zkušenost stejně jako před rokem. Naším cílem tehdy byla účast ve vyřazovacích bojích, a když se do nich probojujete, je to takové testovací, vývojové území pro vaše mladé hráče. Tohle je další krok. Doufejme, že je to přirozený vývoj,“ dodává bývalý GM Ottawy a Bostonu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Kanadský celek zaznamenal poslední pronikavý sukces v roce 2006, kdy podlehl ve finále Stanley Cupu Carolině v sedmi mačích. Jako kdyby po prohře přišlo prokletí, Edmonton se usadil na ligovém dně – přestože tři roky po sobě (2010-2012) vybíral z prvního místa na draftu – a play off zmeškal v deseti sezonách v řadě.
Obrat přišel s draftem 2015, kdy si z nejvyšší pozice zvolil McDavida. Ten sice polovinu sezony promarodil kvůli zlomené klíční kosti a Oilers nadstavbová část ročníku opět utekla, začalo se však blýskat na lepší časy. Tento fakt potvrdila sezona 2016-2017, kdy Edmonton skončil na druhém místě Pacifické divize, v prvním kole play off vyřadil finalistu Stanley Cupu z předcházejícího ročníku San Jose a nakonec padl ve druhém kole s Anaheimem v sedmém rozhodujícím duelu.
Chiarelli si přes léto 2017 pojistil budoucnost klubu – kapitán McDavid a německý útočník Leon Draisaitl uzavřeli osmileté smlouvy za 100, resp. 68 milionů dolarů.
„Zaslouží si takový kontrakt,“ uvedl na McDavidovu adresu Auston Matthews z Toronta, jednička draftu 2016. „V minulé sezoně byl nejlepším hráčem v lize, odnesl si domů všechny individuální trofeje.“
Leon Draisaitl a Connor McDavid povedou Edmonton vstříc nové výzvě
Embed from Getty Images
Chiarelli působil mezi lety 2004 až 2006 jako hlavní strůjce Ottawy, poté na devět let zakotvil u Bostonu, s nímž v roce 2011 vyhrál Stanley Cup. Vedení Edmontonu se ujal před dvěma lety. Díky letitým zkušenostem si uvědomil jednu podstatnou věc.
„Není to o manažerovi, ale o hráčích. To jsem se se naučil, když jsem vstoupil do tohoto byznysu. Není to o mně. Jsem architekt a mám za sebou tým lidí, management klubu je důležitý. Není to můj styl. V minulém roce bylo skvělé vidět pokrok, který jsme udělali. Bylo prima být jeho součástí a být tím, kdo za ním stojí. Ale pokud se v byznysu pohybujete dostatečně dlouho… Nejde jen o mně,“ tvrdí třiapadesátiletý Kanaďan.
Chiarelli porovnává působení v Edmontonu s kanadskou metropolí a Bostonem. „Ottawa je jiná než Edmonton, tehdy to byla jediná show v městě,“ říká Chiarelli, jenž strávil dětství v Nepeanu, který je dnes součástí Ottawy. „Bylo to hodně vášnivé. Vyrůstal jsem tam, takže to pro mě bylo zvláštní.“
„Boston je jedním z klubů Původní šestky a soupeří s ostatními sportovními týmy, takže jste trochu naštvaní, co se týče vztahu k ostatním franšízám, protože chcete být jedničkami. Oba kluby zažily úspěch, ale byly postaveny jinak, což vám dá dobrou perspektivu,“ uzavírá Chiarelli.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -