- Reklama -

Chceme bojovat o pohár, hlásí veteráni Rinne, Marleau či Koivu

- Reklama -

Fanda NHLNashvillský gólman Pekka Rinne a útočníci Jason Spezza (Toronto), Patrick Marleau (Pittsburgh) a Mikko Koivu (Minnesota) mají jedno společné – dosud nevyhráli Stanley Cup, moc po něm touží a jejich týmy byly před zastavením ligy na postupových pozicích (Minnesota bod za ní).
Každý z nich se těšil, že dostane ještě jednu šanci bojovat o slavný pohár. Všichni shodně doufali, že se na ně ke konci kariéry konečně usměje štěstí a slavnou trofej zvednou nad hlavu. Nad zbytkem letošního ročníku NHL ale stále visí otazník a veteráni toužící po svém prvním titulu možná o jednu z posledních šancí v kariéře přijdou.
Finský brankář už si letos jeden sen splnil, když dokázal v zápase NHL skórovat. Teď by rád ze svého seznamu přání odškrtnul další položku. „Ano, je to můj cíl. Vždycky jsem o tom snil. Snažím se zůstat pozitivní. Věřím, že se sezóna znovu rozběhne a o pohár se popereme,“ hlásí předloňský držitel Vezina Trophy.
Sedmatřicetiletý gólman sice neprožil vydařenou sezónu a pozici jedničky musel přepustit svému krajanovi Sarosovi, na rozdíl od spousty dalších veteránů má ale smlouvu i na další ročník. Naproti tomu Patrick Marleau, Joe Thornton, Jason Spezza nebo Mikko Koivu patří mezi ty, kterým běží poslední rok smlouvy. Všem je minimálně sedmatřicet a jejich budoucnost v nejslavnější lize je nejasná.
Čtyřicetiletý Marleau byl v únoru vyměněn ze San Jose do Pittsburghu a u Tučňáků je maximálně spokojený. „Všechno je tu super. Parádní organizace, přijali mne skvěle,“ hlásí. Moc se těšil na vyřazovací část sezóny a věřil, že s Crosbym, Malkinem a spol. může dojít až na vrchol.
Jednou už byl poháru blízko, ale v roce 2016 se musel ve finále sklonit před soupeřem, Žraloci tehdy podlehli právě Penguins. Byl u toho tehdy i Joe Thornton. Ten se ale výměny před letošní uzávěrkou přestupů nedočkal a zůstal v San Jose.
Také Pekka Rinne byl jednou ve finále, o rok později než Sharks. Ale ani on se svými Predátory nepřemohl obhájce z Pittsburghu. Jason Spezza také ví, jak chutná finálová porážka. V roce 2007 nestačila jeho Ottawa na Anaheim. To kapitán Minnesoty Mikko Koivu v sedmatřiceti letech stále nezná ten pocit, jaké to je, bojovat ve finálové sérii o pohár lorda Stanleyho.
„Stejně jako ostatní čekám na rozhodnutí ligy, zda se sezóna rozběhne, a kdy k tomu případně dojde. Pokud se tak nestane, budu muset zvážit, co dál,“ řekl Koivu, jehož tým se momentálně nachází jeden bod za postupovou hranicí.
„Jsme v tom všichni společně. Všichni se s touto situací musíme vyrovnat po svém. Doufejme, že se brzy vrátíme na led a budeme mít možnost bojovat o Stanley Cup,“ doufá Pekka Rinne. A spolu s ním také spousta dalších veteránů, kteří ještě nemají své jméno na poháru.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -